Hlavní obsah

Mladík vyměnil ledvinu za peníze na iPad, druhá mu teď začala selhávat

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Sedmnáctiletý Číňan si v polovině loňského roku mnul ruce, jak výhodný obchod udělal. Prodal svou ledvinu za více než 50 tisíc korun, aby měl peníze na počítačový tablet iPad a chytrý telefon iPhone. Teď mu ale druhá ledvina začala selhávat a jeho život je v ohrožení.

Článek

Wang svou ledvinu prodal v loni v dubnu. Jeho matka na to přišla, když si všimla, že má syn doma nová drahá elektronická zařízení. Přiznal se jí, že je získal za peníze, které utržil za ledvinu. Ihned poté žena vše nahlásila na policii. [celá zpráva]

V případu policie tento týden obvinila pět lidí za způsobení vnitřního zranění a ilegální obchod s orgány. Je mezi nimi i chirurg, který chlapci ledvinu vyňal. Agentura Nová Čína uvedla, že skupina získala za orgán 35 000 dolarů (660 000 Kč).

V Číně jsou iPhony a iPady velmi populární a jejich vlastnictví dodává majiteli prestiž. Většina obyvatel si je však nemůže dovolit.

V Číně je také nedostatek orgánů pro transplantace. Zatím se teprve spouští celonárodní registr dárců. Ročně se provádí jen 10 000 transplantací, přičemž značná část orgánů je od popravených vězňů. [celá zpráva]

Odhaduje se, že transplantaci potřebuje v Číně asi 1,5 miliónu lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám