Hlavní obsah

Neplatit mzdy je naše právo, napsala vládě scientoložka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Zástupkyně scientologické církve v Austrálii žádá vládu o výjimku ze zákona pro organizaci. Tvrdí, že by se na scientology neměl vztahovat zákoník práce stanovující minimální mzdu pro pracovníky. Mary Andersonová, zajišťující vnější vztahy církve, argumentuje, že věřící pracují pro církev dobrovolně a za svůj výkon nežádají peněžní odměnu. Informoval o tom britský deník Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Scientologická církev má své sídlo také na Sunset Boulevard v Hollywoodu.

Článek

„Není nic špatného na zákonné zásadě ‘spravedlivý plat za spravedlivě vyměřenou práci‘, ale je to zavádějící, máme-li to uplatňovat na náboženské dobrovolníky, jejichž cílem není mzda, ale služba pro spirituální účely,” napsala Andersonová v dopise vládnímu úřadu. Dále se odvolala na to, že náboženské řády i v minulosti žily v odříkání.

“Dnes se církevní dobrovolníci nezavazují k askezi, ale dobrovolně věnují svůj čas a úsilí církvi, aniž by je zajímala finanční odměna,” podotkla scientoložka. Dodala, že nutit neziskové organizace vyplácet mzdy je “porušením lidských práv”.

Zástupce odborů ACTU Jeff Lawrence žádost označil za pokus právně potvrdit vykořisťování. “Vypadá to, jako by se dali dohromady se sdruženími zaměstnavatelů, kteří by v honbě za ziskem nechtěli víc, než odstranění základních práv a podmínek pro pracovníky,” prohlásil.

Andersonová britskému deníku řekla, že výzvu sepsala pouze za svoji osobu. Daily Telegraph upozornil, že ji ovšem sepsala na papír s hlavičkou scientologické církve a podepsala se jako reverendka Mary Andersonová, ředitelka oddělení pro vnější vztahy scientologické církve.

Britský deník získal vyjádření další zástupkyně církve, kterou nejmenoval. Ta uvedla, že církev podala oficiální žádost, ale její znění je tajné.

Scientologickou církev v Austrálii vyšetřoval loni úřad ombudsmana kvůli nařčením, že někteří lidé pro ni pracovali až 72 hodin bez přestávky, někdy za pouhých deset dolarů týdně.

Spirituální očista není zadarmo

Podstatou scientologie je víra, že thetan, což je obdoba duše, žije miliardy let a přebývá na jiných planetách, než vstoupí do pozemského těla. Lidé ale na ni zapomněli a potřebují projít „spirituální očistou“, aby si uvědomili svou nesmrtelnou podstatu. Klíčové techniky ovšem nejsou lidem zpřístupněny, dokud církvi nezaplatí.

Scientologové ale v poslední době čelí značné kritice. Na konci loňského roku byl zveřejněn příběh dívky, která byla nucena sloužit na luxusní lodi Freewinds. [celá zpráva]

Už začátkem roku byla církev, k jejímž prominentním členům patří herci Tom Cruise a John Travolta nebo Lisa-Marie Presleyová, vyšetřována FBI kvůli podezření ze zotročování lidí a obchodu s nimi. Církev má svá převýchovná centra, která fungují jako kárné tábory. Ukázalo se také, že v církvi pracovaly děti členů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám