Hlavní obsah

Libyjské milice se vymkly kontrole

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Milice, které po pádu libyjského vůdce Muammara Kaddáfího nebyly plně odzbrojeny, se vymkly kontrole a ohrožují bezpečnost Libye. Uvedla to organizace Amnesty International (AI) s poukazem na to, že od září skupiny umučily přinejmenším 12 svých vězňů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V pátek to bude rok od vypuknutí povstání proti Kaddáfího vládě. O tom, že nová vláda nemá všechny ozbrojené síly pod kontrolou, informovala Amnesty už dříve. Podle OSN zadržují milice na 8 000 Kaddáfího příznivců, Amnesty dodává, že mnohé jednají zcela svévolně.

„Nikdo tyto milice nečiní odpovědnými,“ prohlásila za organizaci Donatella Roverová. Ozbrojenci podle AI používají k mučení biče, hadice, kabely i kovové řetězy či tyče a vězňům dávají elektrošoky. V jednom vězení v hlavním městě Tripolisu našli vyšetřovatelé po Novém roce zmučené lidi, které se před nimi věznitelé snažili zatajit.

Zejména jsou podle Amnesty v ohrožení běženci z jiných zemí a uprchlíci, kteří byli během konfliktu viněni z podpory Kaddáfího.

Hned v několika městech včetně Tripolisu často jednotlivé ozbrojené skupiny bojují i mezi sebou. Prozatímní vláda už před časem varovala, že zemi hrozí nová občanská válka. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám