Hlavní obsah

Největší stěhování lidstva na planetě: v Číně začíná rok Draka

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příchod Nového roku, který letos připadá na pondělí, je pro Číňany nejvýznamnějším svátkem v roce. Pro mnohé je také jedinou příležitostí vidět se s příbuznými, což v miliardové zemi značně zatěžuje dopravu. V pohybu jsou desítky miliónů lidí, kteří mají často problémy vůbec se domů dostat. Tak jako Li Ču-čching, který čekal šest dní promrzlý na nádraží, uvedla AP.

Foto: Profimedia.cz

Tisíce lidí se nashromáždily v prvních dnech svátků na vlakovém nádraží ve městě Wu-chan.

Článek

Ani po šesti dnech se ale Li Ču-čching na nádraží ve městě Chang-čou nedaleko Šanghaje jízdenky na cestu domů nedočkal. Ačkoli promrzlý strávil ve frontě u pokladny dny a noci, nakonec jen slyšel, že lístky už nejsou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Bujaré oslavy příchodu roku DrakaVideo: Reuters

A novinka v podobě on-line prodeje jízdenek, která byla letos v Číně zavedena pro větší komfort cestujících, se 48letému dělníkovi bez přístupu k internetu spíše vymstila.

„Jak to, že jsem nemohl sehnat lístek, zatímco všechny vlaky byly plné lidí?“ ptal se nechápavě.

Foto: Profimedia.cz

Tisíce Číňanů zaplnily 18. ledna 2012 letiště v Pekingu.

Média se na něj složila

Svátky jara, jak se jinak říká období kolem příchodu nového lunárního roku, je pro některé Číňany pracující stejně jako Li mimo domov jedinou příležitostí, kdy se setkat s rodinou.

Desítky miliónů jich proto vyráží na cestu. Dokonce jsou tyto dny považovány za období největší migrace lidí během roku na světě.

Foto: Profimedia.cz

Oslava nového lunárního roku je v Číně nejvýznamnějším svátkem roku

„Řekl jsem si, že se musím znovu spojit se svými rodiči, které jsem nechal rok samotné,“ potvrdil Li trend mezi Číňany, kteří opustili domov kvůli zaměstnání.

„Když jsem jim řekl, že jsem nesehnal lístky, brečeli mi do telefonu. Říkali, že ode mne nic nechtějí, jenom abych se vrátil.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Pekingu vystrojili na přivítání nového roku obří ohňostrojVideo: Reuters

Nakonec se ale do města svých rodičů, do Chu-nanu na jihovýchodě země, přece jen dostal. Jeho příběh, který se šířil prostřednictvím populárních mikroblogů, vedl tamní média k tomu, že Liovi zaplatila jízdenku do jiného města, odkud mu zařídili převoz autem až do cíle.

900 tisíc autobusů a 80 miliónů lidí denně

AP přirovnává čínské Svátky jara k americkým oslavám Díkůvzdání, Vánoc a Nového roku dohromady. Co se týče objemu dopravy, podle oficiálních údajů bude v šesti týdnech kolem čínského Nového roku uskutečněno zhruba 3,2 miliardy cest - ať už se jedná o meziměstské lety, nebo místní cesty autobusem.

Foto: Profimedia.cz

Během Svátků jara má být v Číně nasazeno kolem sedmi set vlaků

V letošním roce má být nasazeno 900 tisíc autobusů, které denně převezou 80 miliónů lidí. Vedle toho bude k dispozici asi 700 vlaků a 14 tisíc letů. Za pět dní během Svátků jara pokryjí v Číně stejné množství cest vlakem, kolik jich americká dopravní společnost Amtrak uskuteční za rok.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Jedním z prvních dětí roku Draka je hongkongský chlapečekVideo: Reuters

„Cestování o jarních svátcích je v Číně mimořádné. Nikde jinde na světě se tolik lidí současně nestěhuje,“ potvrdil dopravní expert při Světové bance John Scales z Pekingu.

Co se pojí ke znamení Draka

Lidé narození v Draku jsou inovativní, podnikaví, sebejistí, odvážní, zanícení a výbušní.

Hodí se k partnerům ve znamení Myši, Tygra a Hada.

Nemusejí si ale rozumět s lidmi ve znamení Psa a Buvola.

Roky Draka: 1904, 1916, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000.

Čínští Draci: Teng Siao-pching, autor reforem; Bruce Lee, filmová hvězda kung-fu.

Hollywoodští Draci: Raquel Welchová, Nicolas Cage a Al Pacino.

    zdroj: Právo, PUR

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám