Hlavní obsah

Severokorejci přísahají věrnost Kimovu synovi

Novinky, rei
Pchjongjang

Severokorejský lid skládá slib věrnosti Kim Čong-unovi, synovi zemřelého vůdce Kim Čong-ila. S odkazem na státní média to ve středu uvedla BBC. Kim Čong-il zemřel v sobotu. Teprve 27letý Kim Čong-un je v pořadí třetím ve vedení zbídačené země se stalinistickým režimem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kim Čong-un u rakve svého otceVideo: Reuters

 
Článek

Tělo Kim Čong-ila, který podle tvrzení státních médií zemřel po infarktu myokardu kvůli přepracování a stresu, zůstává vystaveno ve skleněné rakvi v hlavním městě Pchjongjangu, kam se mu sjíždějí poklonit statisíce lidí. Pohřeb je plánován na příští středu.

Podle agentury Reuters zřejmě bude tělo vůdce nabalzamováno stejně jako v případě jeho otce Kim Ir-sena.

Státní média prohlásila 27letého Kim Čong-una „mimořádným vůdcem strany, armády a lidu, velkým následovníkem a majákem naděje.“ Právě on přijímal kondolence od zahraničních diplomatů v zemi.

Pracující lidé před rakví jeho otce skládají slib věrnosti synovi. „Budeme vzhlížet k drahému soudruhovi Kim Čong-unovi tak, jak jsme to slíbili tobě,“ citovaly agentury dělníky z jedné pchjongjangské textilky.

Zatímco v ulicích metropole pláčou lidé a pracující přísahají mladému Kimovi věrnost, zahraniční pozorovatelé se obávají dalšího možného vývoje v zemi s jaderným arzenálem. Kim Čong-il totiž podle nich nestihl formálně předat veškeré pravomoci svému politicky nezkušenému synovi a panují obavy, že propukne boj o moc mezi členy Kimovy rodiny i generalitou.

Jižní Korea, s níž je komunistický sever podle práva stále ve válce, preventivně uvedla armádu do pohotovosti. Zároveň ale do Pchjongjangu kondolovala, což při úmrtí „prezidenta zakladatele“ Kim Ir-sena v roce 1994 neučinila, načež následovala dlouholetá diplomatická roztržka.

V pohotovosti je i severokorejská armáda.

Státní smutek za zesnulého Kima drží také Kuba, Havana ho vyhlásila na tři dny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Se zesnulým severokorejským vůdcem se přišel rozloučit jeho syn a nástupceVideo: Reuters

Reklama

Související články

Zemřel vůdce Severní Koreje Kim Čong-il

Vůdce komunistické Severní Koreje Kim Čong-il v sobotu zemřel ve věku 69 let. V pondělí to oznámila severokorejská média. Kim už loni v září označil za svého...

Severní Korea truchlí za "Milovaným vůdcem"

Smutek ovládl Severní Koreu po smrti "Milovaného vůdce" Kim Čong-ila. Na záběrech jsou vidět plačící Korejci v ulicích. Už samotné oznámení smrti pronášela...

Výběr článků

Načítám