Hlavní obsah

Panna Marie s těhotenským testem vyvolala na Zélandu pozdvižení

Auckland

Anglikánský kostel svatého Matouše v Aucklandu na Novém Zélandu vyvolal znovu pozdvižení nekonvenčním vyobrazením panny Marie. Billboard, na němž zaskočená Marie drží v ruce indikátor naznačující, že je těhotná, aniž by přišla o "věneček", měl podle představeného kostela oživit debatu o křesťanství.

Článek

Malba v renesančním stylu nazvaná „Marie je v růžové“ vznikla na objednávku faráře Glynna Cardyho. Jeho cílem bylo „podnítit myšlenky a debatu“ a vymezit se vůči „sentimentálním a otřepaným“ klišé. „Chtěl jsem upozornit na to, co prožívala skutečná matka (Marie) se skutečným dítětem (Ježíšem). Je to příběh opravdového rozrušení, odvahy a naděje,“ vysvětlil Cardy.

Plakát bude před kostelem viset do 25. prosince. Je ale otázkou, jestli tam vydrží. Když dal Cardy před dvěma lety vyvěsit plakát zobrazující Josefa s Marií, jak vedle sebe leží v posteli a zoufalý Josefův pohled doprovází nápis: "Chudák Josef, nebylo pro něj snadné následovat Boha", zůstalo vyobrazení nepoškozené jen několik hodin, než ho kdosi zamazal hnědou barvou.

Proti Marii s těhotenským testem hned vystoupila katolická církev a několik diskutujících na internetu. Jiní si ale dělali legraci. „Doufám, že je to holka,“ zněl jeden z příspěvků v souvislosti s pohlavím očekávaného božského dítěte. "Ježíši!" poznamenal zase přispěvatel Bart.

Reklama

Výběr článků

Načítám