Hlavní obsah

Schwarzenbergovi v Zambii nezvedají telefon, pro Čechy asi poletí emisar

– Praha

Českému ministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi už několik dní jeho zambijský protějšek nebere telefon. Šéfovi diplomacie jde o to vyjednat propuštění trojice Čechů, které zambijské úřady obvinily ze špionáže. ČR možná do země vyšle emisara.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

O emisarově odletu ale dosud nebylo rozhodnuto. "Diplomacie je připravena vyslat speciálního emisara v případě, že by se věc dále komplikovala," řekl mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Nejprve chce ale Schwarzenberg se svým zambijským kolegou hovořit. Zatím neúspěšně se o to snaží již několik dní. Podle dřívějšího vyjádření české diplomacie se kauza českých turistů od začátku jeví jako manipulativní.

Trojice Čechů byla v zambijském hlavním městě Lusace zadržena v polovině října. Místní úřady je obvinily ze špionáže, a to kvůli tomu, že v zemi pořídili snímky, které policie označila za rizikové.

Češi to popírají a obvinění, za něž hrozí až 25 let vězení, považují za nesmyslná. Nedaleko kasáren a letiště si fotili stará letadla a pořídili i snímek vchodu do prezidentského paláce.

Češi nyní přebývají v rozestavěném domku bratra honorárního konzula. Každý pátek se musí hlásit na policii. Předtím strávili sedm dní v policejní vazbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám