Hlavní obsah

Devítiletou Pákistánku polil kyselinou její desetiletý manžel

– Džhang
Novinky, fia

Z nemocnice v pákistánském Džhangu v provincii Pandžáb v pátek utekla devítiletá dívka, která byla hospitalizovaná s popáleninami na 46 procentech těla, které jí měl způsobit její desetiletý manžel tím, že na ni vylil kyselinu. Děvče je podle lékařů ohroženo na životě. Informoval o tom list Herald Tribune ve svém pákistánském vydání.

Foto: Akhtar Soomro, Reuters

Dětské sňatky jsou v Pákistánu běžné. Kyselinou je v zemi popáleno kolem 150 žen ročně.

Článek

Devítiletou Saimu do nemocnice přivedl její otec s hrozivými popáleninami a v kritickém stavu.

“Jejího otce vyslechla policie, ale teď oba zmizeli. Bez lékařské péče však může brzy zemřít,” řekl lékař Idžáz Chalíd. “Otec mi řekl, že ji bere na policii, ale ta je teď oba také hledá,” dodal.

Otec dívky Muhammad Idžáz podle policie obvinil z útoku na svou dceru svého synovce, který je zároveň jejím manželem.  “Byl zadržen a obviněn i s dalšími příbuznými,” řekl mluvčí policie. Dodal ale, že za nepřítomnosti poškozené strany nemůže policie s případem pohnout. “Jejich výpověď je pro nás klíčová,” řekl.

Muhammad Idžáz na policii předtím, než s dcerou zmizel, vypověděl, že pracuje jako dělník a Saimu má z prvního manželství. Děvče poslal studovat do madrasy (náboženské školy) a nechal ji bydlet u svého bratra. Po několika měsících ho bratr požádal, zda by ji nedal za ženu jeho synovi, desetiletému Ahmedovi. “Byli ve stejném věku, tak jsem souhlasil,” uvedl Idžáz do protokolu.

Další odstavce policejního zápisu obsahují líčení nemilosrdného zacházení s děvčetem. “Mlátili ji a chovali se k ní velmi krutě. Když jsem 26. října přišel bratra navštívit, viděl jsem na jejím obličeji popáleniny. Popřela, že by jí někdo ubližoval. Později se mi však přiznala, že její manžel a jeho bratři Muhsín Ali, Ihsán a Núr Muhammad ji polili kyselinou. Oni se mi však snažili namluvit, že má vyrážku,” popsal otec. Od své sestry se prý dozvěděl, že Ahmed vyhrožoval, že útok zopakuje, pokud si dceru neodvede pryč z domu.

“Odvedl jsem ji domů, ale oni za ní přišli, když jsem byl pryč, a polili ji znovu,” uvedl otec dívky.

V Pákistánu je zohaveno kyselinou 150 žen ročně

V Pákistánu jsou dětské sňatky běžné. Pro rodiny je to způsob, jak si přivydělat. Za nevěstu dostanou zhruba 1400 až 3500 dolarů. Manželství, kde si partneři jeden druhého vybrali dobrovolně, jsou v Pákistánu poměrně vzácná.

Útoky kyselinou nejsou v této části světa vzácností. V Pákistánu podle odhadů BBC je tímto způsobem zohaveno ročně zhruba 150 žen. Ve většině případů jsou pachateli jejich manželé.

Pozornost vzbudil nedávno také případ ze sousedního Íránu, kde žena, kterou kyselinou zohavil odmítnutý nápadník, odmítla vendetu, a uchránila jej tak od stejného osudu. “Nic nepochopil,” řekla Amáni Bahramíová, když se jí útočník Madžíd Mohavedi vrhl vděčně k nohám, načež udělal to, co její utrpení odstartovalo: nabídl jí sňatek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám