Hlavní obsah

Z Kaddáfího sídla vyjely tanky, povstalci se stáhli

– Tripolis • Aktualizováno
Novinky,

Libyjští rebelové, kteří ovládají podle posledních zpráv BBC 95 procent rozlohy hlavního města Tripolisu, pod tlakem sil věrných Muammaru Kaddáfímu vyklidili Zelené náměstí. Uvedla to CNN s tím, že rebelové plánují novou ofenzívu ve městě. Zelené náměstí, kde se konaly demonstrace na podporu Kaddáfího, ovládli odpůrci režimu už v neděli. Odpoledne také přestala vysílat státní libyjská televize věrná Kaddáfímu.

Článek

Televize přestala vysílat poté, co její hlavní budovu obsadili vzbouřenci a oznámili, že ji mají v rukou. Nově začala vysílat státní společně se syrskou.

Během pondělí se rebelům podařilo postoupit až ke komplexu Báb Azízíja, kde je sídlo Muamara Kaddáfího. Právě odtamtud vyjely tanky, které do nich začaly střílet a zřejmě je donutily ke stažení.

Tvrdé boje probíhají zejména ve čtvrti Sidí Chalífa, kde se rebelům postavila jednotka vedená jedním z Kaddáfího synů. Zřejmě právě tato jednotka brání v ovládnutí celého Tripolisu.

Libyjští vzbouřenci i diplomatické zdroje tvrdí, že plukovník se skrývá právě v Báb Azízíji, i když měl nabídku azylu v JAR.

Rebelové také oznámili, že zadrželi minimálně jednoho z jeho synů, Sajfa Isláma. Nová libysjká vládní televize ale jeho zatčení popřela. Podle některých zdrojů zadrželi povstalci tři Kaddáfího syny. Dům, kde žil jiný jeho syn, Muhammad, byl obklíčen. Z telefonu, jímž volal televizi Al Džazíra, byla slyšet střelba, než bylo spojení přerušeno. Údajně byl zajat.

Zajat byl podle televize Al-Arábíja i další Kaddáfího syn Saadí. Ten byl kdysi kapitánem libyjského národního fotbalového týmu a hrál také v italské nejvyšší soutěži.

Čekají se tvrdé boje

Po nasazení tanků se očekává, že boje budou tvrdé, rebelové nyní čekají na posily. Libyjský ministr informací Musa Ibrahím sdělil CNN, že vládě je stále loajálních 65 000 vojáků. V pondělí se však některé jednotky včetně speciálních sil zajišťujících bezpečnost Tripolisu vzdaly rebelům.

Podle Ibrahíma od nedělního poledne ve městě zahynulo 1300 lidí a 5000 osob bylo zraněno. Ani tato čísla není možné ověřit. Ve městě panuje zmatek. Podle jednoho z obyvatel rebelové rabují.

Vysoký představitel nejvyššího orgánu vzbouřenců uvedl, že pokud se Kaddáfí vzdá, boje ve městě skončí. Mustafa Mohammed Abdul Džalíl ještě dodal, že Kaddáfímu a jeho synům umožní volný průchod do jiné země. Také pohrozil rezignací, pokud by se rebelové začali mstít na Kaddáfího příznivcích.

K situaci v Tripolisu Džalíl řekl, že povstalci ještě nemají hlavní město plně pod kontrolou. On sám do Tripolisu odcestuje, až bude "svobodný". "Skutečným okamžikem vítězství" podle něj bude chvíle, kdy se podaří zadržet Kaddáfího.

V ulicích jsou ostřelovači, a ani čtvrti v rukou povstalců nejsou bezpečné, uvedli někteří obyvatelé i reportér BBC.

Vítězstvím jsou si rebelové jisti

Další vysoký představitel přechodné rady Mahmúd Džibríl uvedl na tiskové konferenci v Benghází: „Bůh rozhodl, že Kaddáfího konec bude z rukou těchto mladých lidí. Prohlašuji, že Kaddáfího vláda je u konce. Budoucnost nebude růžová. Vyzývám všechny Libyjce, aby jednali odpovědně a nebrali spravedlnost do svých rukou.“

Za chaotické situace pokračuje po moři evakuace zahraničních pracovníků z města. Mezinárodní organizace pro migraci ji připravovalo už na konci týdne. [celá zpráva]

Boje na dalších místech

Tvrdé boje se podle BBC rozhořely u hranic Libye s Tuniskem. Naopak u Brigy se podařilo rebelům Kaddáfího síly vytlačit. Stáhly se k Bišeru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám