Hlavní obsah

Thajsko povede krásná, politicky nezkušená žena

Novinky,
Bangkok

Thajské volby podle odhadů vyhrála opozice spojená s bývalým premiérem Thaksinem Šinavatrou. Ve volbách zvítězila strana Puea Thai (Pro Thajsko) vedená jeho mladší sestrou, 44letou Jinglak Šinavatrovou. Podle BBC získala po sečtení 92 procent hlasů 260 křesel z celkem pěti set. K moci se tak v Thajsku vrací "červení".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lidé nadšeně zdraví novou thajskou premiérkuVideo: Reuters

 
Článek

Dosavadní premiér Apchisit Vedžavíja uznal porážku: "Nyní je z volebních výsledků jasné, že Pheu Thai vyhrála volby a Demokratická strana utrpěla porážku. Rád bych Pheu Thai poblahopřál k vítězství. Dávám šanci Jinglak, aby jako první žena sestavila vládu."

Jinglak Šinavatrová za vyjádření poděkovala, sama však promluví, až budou známy definitivní výsledky. "Večer vám řeknu, jak se cítím," řekla svým stoupencům, s nimž se však neskrývaně radovala z úspěchu.

Foto: Damir Sagolj , Reuters

Jinglak Šinavatrová po volbách před svým plakátem

Profesor politických věd Somdžaj Phagaphasvivat řekl televizi SkyNews: „Nyní panuje všeobecná shoda, že Puea Thai povede příští vládu sama. Jinglak se stane první premiérkou v dějinách Thajska.“ Podle něj by ale opozici mohlo ještě posílit spojení s menší stranou.

 Žlutí prohráli

Demokratická strana dosavadního premiéra Apchisita Vedžadžívy, která užívá žluté barvy, zřejmě získala jen 152 míst. Jeho porážka se čekala. Letos čelil tak velkým protestům, že nakonec musel souhlasit s vyhlášením předčasných voleb.

Vítězství Jinglak by mohlo otevřít dveře návratu Thaksina, který žije od roku 2006 v exilu. Odešel tam po vojenském, převratu, který ho zbavil moci. Hrozilo mu trestní stíhání pro korupci. Jeho návrat byla ale mohl dále vyostřit situaci v zemi, kde se tvrdě střetávali příznivci žlutých s červenými. Thaksin uvedl, že čeká na vhodnou dobu k návratu. Sám řekl, že chce, aby se národ sjednotil. Varoval však před pučem, když řekl, že doufá, že armáda bude naslouchat lidu.

Nezkušená žena

Jeho sestra je politicky nezkušená. Předvolební kampaň taky ze zahraničí řídil Thaksin.  Sestru nazýval svým "klonem".

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Šinavatrovi příznivci slaví vítězství strany jeho dcery ve volbách.

Bývalý telekomunikační magnát vyhrál volby v letech 2001 a 2005, když se jeho sliby nechali zmámit chudí venkovští obyvatelé, zajistil jim levné úvěry a všeobecnou zdravotní péči.

Za Apchisitem Vedžavíjou, ekonomem narozeným v Británii, stálo městské obyvatelstvo. Jeho Demokratická strana vyhrála volby v roce 2008, když byla Šinavatrova stran Thajci milují Thajsko rozpuštěna. Volby znamenaly předání moci do rukou civilní vlády z rukou pučistů, kteří odstavili Šinavatru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám