Hlavní obsah

Potápěč chce najít v moři tělo bin Ládina

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najít tělo Usámy bin Ládina svržené americkým komandem do Arabského moře se rozhodl americký hledač pokladů a potápěč Bill Warren (67). Chce se prý přesvědčit, že je bývalý šéf Al-Káidy opravdu mrtvý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hledač pokladů chce najít na dně moře tělo Usámy bin LádinaVideo: Reuters

 
Článek

„Myslím to vážně, nežertuji. Hlavní motivací je pokusit se zjistit, zda mi prezident řekl pravdu a zda bin Ládin opravdu leží na mořském dně," citovala Warrena stanice Fox 25. Jeho 55metrová loď čeká v západní Indii a je vybavena velmi citlivým sonarem. „Našli tím i Titanic. Je to špičková technologie,“ řekl.

Na námitky, že na volném moři bude těžké bin Ládinovy ostatky najít, nehledě na to, že můžou už být rozložené, potápěč odpověděl, že se k němu ryby nemohou dostat, jelikož „je v utěsněném a zazipovaném pytli komand Navy Seals“.

„Není lodního vraku, který bych za 35 let neobjevil,“ poznamenal Warren, který věří, že až bin Ládinovo tělo najde, pořídí jeho fotodokumentaci, nechá provést zkoušky DNA, a pak se prý rozhodne, co bude s tělem dál. Misi mu prý sponzorují dárci z Chicaga, New Yorku a Skotska a podle agentury DPA vyjde na 400 tisíc dolarů (6,8 mil. korun).

Reklama

Související články

Usáma stál USA dva bilióny dolarů

Dopadení Usámy bin Ládina přišlo podle oficiálních amerických údajů na 10 miliard dolarů. To jsou ale jen přímé náklady na jeho vypátrání a závěrečnou...

Výběr článků

Načítám