Hlavní obsah

Čína potvrdila stavbu letadlové lodi

– Peking
Novinky,

Náčelník čínského generálního štábu Čchen Ping-te ve středu oficiálně potvrdil známou skutečnost – že Čína staví svou první letadlovou loď. Odmítl ale říci, kdy přestavěný sovětský Varjag bude dokončen a zařazen do služby, uvedla BBC s odvoláním na čínský deník vycházející v Hong-kongu.

Foto: Profimedia.cz

Varjag v čínském přístavu za záběru z dubna

Článek

Tajemník náčelníka štábu, generál Čchi Ťiang-kuo potvrdil, že zařazení lodě má potvrdit vzrůstající prestiž Číny jako světové mocnosti: „Všechny velké národy světa mají své letadlové lodě – jsou symbolem velkého národa.“ Spojené státy jich mají jedenáct, má ji i Francie, Británie je ale vyřadila ze služby, a má je i Indie.

Čchi ale řekl, že ani zařazení nosiče letadel nic nemění na obranném zaměření čínské armády, i když právě letadlové lodě se často využívají při ofenzivních akcích. „Nebude plout v teritoriálních vodách jiných zemí“, řekl generál a dodal i důvod, proč země tuto zbraň chce: „Nyní čelíme velkému tlaku ve vodách Jihočínského moře, Východočínského moře, Žlutého moře a Tchajwanském průlivu.“ Čína má hraniční spory o námořní hranici s Vietnamem a Filipínami.

Čína v posledních letech dává velké prostředky do armády, kterou rychle modernizuje. Letos představila svůj bojový letoun páté generace kategorie stealth. [celá zpráva]

Vyvíjí také protilodní raketu velké ráže, která by mohla potopit velkou loď ve vzdálenosti 1500 kilometrů od břehu. Právě její vývoj loni vedl amerického ministra obrany Roberta Gatese k tvrzení, že je možné, že USA ustoupí od své flotily letadlových lodí, nebo ji redukují. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Varjag v čínském přístavu za záběru z dubna

Letos ovšem Gates uváděl, že čínské ozbrojené síly nepředstavují skutečně velkou hrozbu, i když je zřetelně vidět, že Peking klade stále větší důraz na vojenskou sílu. Už nechce být jen lokální mocností, soupeřící s Indií, která taky nakupuje ruskou technologii, ale globální hráč. Na to nestačí mít jen nejpočetnější armádu na světě, ale také moderní zbraně.

Kvůli Číně Japonsko začalo zvažovat, že ustoupí od pacifismu.

Skutečnost, že Čína neuvedla, kdy bude loď, která je před dokončením a letos by měla absolvovat první plavby, ve službě, ukazuje, že Čína zřejmě nemá ještě vyškolené specialisty, zejména námořní piloty. Jejich výcvik trvá dlouho a je náročný.

Osud lodi ale ukazuje, jak se pozice Číny mění. Nedokončený Varjag rezavějící v ukrajinském doku, byl kupován s cílem přestavět jej na plovoucí kasino v Macau.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám