Hlavní obsah

Nálet NATO nepřežil Kaddáfího nejmladší syn a tři vnoučata

– Tripolis • Aktualizováno

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí přežil letecký úder Severoatlantické aliance. Jeho nejmladší syn, devětadvacetiletý Sajf Arab a tři Kaddáfího vnoučata při sobotním úderu na dům Kaddáfího rodiny v Tripolisu přišli o život.

Článek

V noci na neděli to v libyjské státní televizi oznámil mluvčí libyjské vlády Músá Ibrahím. Plukovník Kaddáfí i jeho manželka, kteří byli oba v době útoku v budově, prý vyvázli bez zranění. Někteří přátelé a příbuzní však byli raněni.

NATO oznámilo, že jeho letouny v sobotu večer zaútočily na vládní budovu v Tripolisu. Zprávu o úmrtí Kaddáfího syna však aliance zatím nepotvrdila.

Všechny cíle NATO jsou svou podstatou vojenské.
velitel operací NATO

Podle velitele operací NATO v Libyi generála Charlese Boucharda byl cíl součástí strategie proti Kaddáfího velícím střediskům. "Všechny cíle NATO jsou svou podstatou vojenské...nezaměřujeme se na jedince," uvedl podle agentury AP Bouchard v prohlášení.

Řekl zároveň, že si je vědom "nepotvrzených zpráv v médiích, podle nichž byli možná zabiti někteří členové Kaddáfího rodiny", a prohlásil, že NATO lituje všech ztrát na životech, především mezi civilisty.

Libyjští činitelé vpustili novináře do trosek domu v luxusní rezidenční čtvrti Tripolisu. Budovu podle Reuters zasáhly nejméně tři rakety. Střecha a stropy jednopatrového domu byly prakticky zcela zničeny a v místech se nacházela hromada suti a zkrouceného železa. Podle reportéra televizní stanice BBC je obtížné si představit, že by kdokoli v domě mohl vyváznout bez zranění.

"Výsledkem útoku je mučednická smrt bratra Sajfa Araba Kaddáfího, kterému bylo 29 let, a tří vůdcových vnoučat," pravil podle agentury AP Ibrahím. "Vůdce je v pořádku, nebyl zraněn," řekl.

Sajf Arab, který je Kaddáfího šestým synem, v posledních letech často pobýval v Německu, kde podle mluvčího studoval na vysoké škole. Studium dosud neukončil. Sajf Arab je bratrem známějšího Sajfa Isláma, který před začátkem povstání proti čtyři desítky let trvající vládě jejich otce platil za reformátora režimu. Jejich matkou je Kaddáfího druhá manželka Safíja Farkašová.

Svědci v sobotu večer v Tripolisu slyšeli dvě mohutné exploze a nad městem zaslechly přelétávat letouny NATO. Rakety pravděpodobně dopadly za hotel Rixos, který obvykle obývají novináři, a nedaleko Kaddáfího sídla ve čtvrti Báb al-Azízíja.

Domníváme se, že nyní je každému jasné, že to, co se děje v Libyi, nemá s ochranou civilistů nic společného.
mluvčí libyjské vlády

Sajf Arab "hovořil se svým otcem a matkou, neteřemi a synovci a dalšími hosty, když byl napaden, aniž spáchal nějaký zločin," prohlásil Ibrahím. Cílem operace prý bylo zabít Kaddáfího, což mezinárodní právo nedovoluje.

"Domníváme se, že nyní je každému jasné, že to, co se děje v Libyi, nemá s ochranou civilistů nic společného," prohlásil Ibrahím, Podle zpravodajského serveru BBC požádal, aby svět útok podrobně prozkoumal. "To, co tu nyní panuje, je zákon džungle," řekl.

Baštou povstalců Benghází na východě země se podle agentury AFP po oznámení rozléhala střelba. "Jsou tak šťastní, že Kaddáfí při leteckém úderu ztratil syna, že střílí na oslavu," prohlásil mluvčí vzbouřenecké rady, která ve městě sídlí

Reklama

Výběr článků

Načítám