Hlavní obsah

Povstaleckou baštu Benghází ovládlo násilí proti stoupencům Kaddáfího

Právo, BBC, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benghází

Peklo prožívají v Benghází, baště povstalců, skuteční či domnělí stoupenci Kaddáfího. Samozvané gardy pořádají hon na každého, koho považují za stoupence režimu. Popisuje to reportáž zpravodaje britského deníku The Daily Telegraph.

Článek

Každou noc se členové ozbrojených povstaleckých gard shromažďují u provizorních zátarasů a střeží vstupy a výstupy z města. Mnozí obyvatelé ze strachu z těchto nových strážců pořádku raději do temných ulic Benghází vůbec nevyjíždějí.

„Pokud nevědí, kdo jste, a máte pěkné auto, pak vás považují za zloděje aut nebo stoupence Kaddáfího,“ řekl listu jeden z obyvatel města. „Ne všichni z nich jsou dobří lidé,“ dodal na adresu gardistů.

Teroru, před nímž z města prchají zahraniční pracovníci v obavě, že budou pokládáni za Kaddáfího žoldnéře, padly za oběť desítky, možná stovky lidí.

„Co můžeme dělat, když začnou střílet?“

„Nepředpokládalo se, že takto to bude vypadat ve svobodném Benghází. Poté, co padly okovy brutální Kaddáfího vlády, mladí opozičníci zatýkají podezřelé a ustavili vlastní surovou formu spravedlnosti ve městě, které žije ve strachu, že do něj pronikla pátá kolona stoupenců vlády,“ stojí v reportáži.

Tvrdá opatření ale jeden z mluvčích rebelské vzdorovlády označil za logická. Ve městě se prý totiž skrývá několik stovek Kaddáfího lidí, kteří se zformovali do spících buněk.

„Víme, kde žijí, a mnohé jsme zatkli. Řada jich byla dopadena a zabita,“ řekl Mustafa Geríjání. Dodal, že někteří z nich byli zadrženi v zájmu jejich vlastní ochrany a revoluční rada nedopustila jejich vydání lidové spravedlnosti. „Ale když začnou střílet, co můžete dělat?“ dodal omluvně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám