Hlavní obsah

Spojenci opět útočí na Tripolis, zasáhli i základny u Benghází

Aktualizováno

Libyjská metropole Tripolis se v pondělí večer stala terčem obnoveného útoku spojeneckých sil. Ztmavlou oblohu prořezávaly též střely protivzdušné obrany města. Západní letadla zasáhla také dvě základny libyjské protiletecké obrany východně od Benghází. V průběhu dne nadále pokračovaly střety vládních sil Muammara Kaddáfího s povstalci.

Foto: Reuters

Britský letoun Tornado během mise u Libye

Článek

Střely po setmění dopadaly i v blízkosti Kaddáfího rezidence v Tripolisu, která byla zasažena už v neděli večer. Podle libyjské vlády spojenci útočili na množství míst.

Letadla západních spojenců zasáhla také dvě základny libyjské protiletecké obrany východně od Benghází. Oznámila to katarská televize Al-Džazíra.

Cameron: protiletecká obrana Libye je v troskách

Tripolis zažívá třetí noční útok, který vedou hlavně Američané a Britové. Na zásazích se podílejí ale i Francouzi, kteří v pondělí navečer oznámili, že jejich letadla od soboty uskutečnila 55 misí. Britský premiér David Cameron na to prohlásil, že libyjská protiletecká obrana byla zdecimována.

Při zahájení akce proti námořní základně byla v pondělí aktivována libyjská protiletadlová obrana a městem otřásly silné exploze. Vládní mluvčí Músá Ibráhím prohlásil, že koaliční letadla zasáhla v pondělí večer malý rybářský přístav západně od Tripolisu. Obyvatelé ale sdělili agentuře Reuters, že cílem útoku byla armádní kasárna, která jsou nedaleko tohoto přístavu.

Útoky na libyjské vojenské cíle trvají od soboty a jejich cílem je zabránit jednotkám vůdce Muammara Kaddáfího útočit na civilisty.

Povstalci táhnou na Adžedabíju

Zatímco libyjští povstalci se spojeneckou podporou ze vzduchu i moře vyrazili v pondělí dopoledne dobýt znovu strategicky důležité město Adžedabíja asi 160 kilometrů na jih od svého de facto hlavního města Benghází, síly libyjského vůdce Kaddáfího obklíčily povstaleckou baštu Misuráta na západě.

Rebelové postupující k Adžedabíje v pondělí znovu získali kontrolu nad ropným terminálem Zuwajtina asi 25 kilometrů od města. Ten Kadáfího síly znovu dobyly minulý týden. AFP upozornila, že provládní jednotky se v Adžedabíji drží navzdory náletům.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Libyjský povstalec

Povstalci se k městu přiblížili ze severu na vzdálenost necelých osmi kilometrů, kde je zastavily tanky a granátomety Kaddáfího jednotek. Povstalečtí velitelé na to oznámili, že počkají na další vzdušnou podporu.

Jejich mluvčí v Benghází uvedl, že nadále mají v plánu pochod na hlavní město Tripolis, kde sídlí 68letý Kaddáfí.

Kaddáfí dobyl Misurátu

Mezitím ale Kaddáfího síly obklíčily město Misuráta na západě země. V centru operují vojáci v civilních šatech. Město je podle Reuters odříznuto od dodávek vody. Vládní mluvčí večer potvrdil, že Misuráta byla "osvobozena".

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podle sdělení lékařů zemřelo nejméně 40 lidí, 300 dalších bylo zraněno, uvedli zástupci povstalců. Lidé umírali, když se snažili zabránit vojákům vstoupit do města. "Obyvatelé Misuráty vyšli neozbrojeni do ulic a do centra města, aby se pokusili zabránit Kaddáfího silám ve vstupu do města. Když se shromáždili v centru, začaly na ně Kaddáfího síly střílet z děl. Spáchaly masakr,“ citovala ČTK jednoho z obyvatel města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám