Hlavní obsah

Čínská televize si ve zprávách pomohla záběrem z filmu Top Gun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Čínská státní televize ve svém zpravodajském pořadu o armádním letectvu předminulý týden použila záběr z hollywoodského filmu Top Gun, informovala stanice BBC. Dodala, že televize používá k dokreslení svých zpráv filmové scény častěji.

Článek

V hlavním zpravodajském bloku stanice CCTV z 23. ledna byly v reportáži o leteckém cvičení rozhovory s veliteli, které doplňovaly záběry z cvičení. Reportérka řekla, že se cvičí s ostrou municí a všechny cíle byly splněny. Následovala scéna s vypálením rakety a zasažením letadla, které se vznítilo. Záběr byl identický s tím z filmu z roku 1986, v němž hrál v hlavní roli Tom Cruise, na což také upozornili lidé na internetu.

BBC citovala člověka, který je obeznámen s tvorbou zpravodajství v čínské televizi a tvrdí, že to není výjimečná praxe. „Jiné záběry se vědomě používaly i jindy,“ uvedl s tím, že občas je to proto, že jsou editoři líní, jindy proto, že jsou cizí záběry příliš dobré na to, aby zůstaly stranou. Většinou si televize takto vypomáhá ve zpravodajských vstupech z armádního a vědeckého prostředí.

Někdejší eurokomisař pro obchod Peter Mandelson si před pár lety stěžoval na to, že CCTV neplatí evropským majitelům práv žádné poplatky. Redakce zpravodajství čínské televize s k záběru z Top Gun nevyjádřila.

Reklama

Výběr článků

Načítám