Hlavní obsah

Na internetu se objevily snímky „neviditelného“ čínského bojového letounu

Novinky, rei
Peking
Aktualizováno

Na čínských neoficiálních stránkách se objevily fotografie prototypu prvního čínského bojového letounu J-20, který nezachytí radary nebo infračervené senzory. Na fotografie upozornil ve středu deník The Wall Street Journal (WSJ).

Článek

List podotkl, že panují i názory, že se jedná jen o maketu. Jiní odborníci ale tvrdí, že fotografie byly v okolí vývojového střediska na západě Číny pořízeny při rychlostních zkouškách, které jsou podle nich jedním z posledních kroků před prvním letem stroje.

WSJ uvedl, že fotografie jsou dalším důkazem pokroku Číny ve vojenské oblasti. Zatím jediný plně operativní „neviditelný“ bojový letoun na světě má americké letectvo, a to stroj F-22. Deník také upozornil, že snímky na veřejnost unikly jen pár dní před plánovanou návštěvou amerického ministra obrany Roberta Gatese v Pekingu.

Čínská vláda se ke zveřejněným fotografiím nevyjádřila. Zástupce velitele čínského letectva generál Che Wej-žung ale oznámil testy „neviditelného“ letounu už předloni. Řekl, že stroj bude nasazen za osm až deset let. Až dosud se neobjevil žádný důkaz, že takové letadlo skutečně existuje.

Čínský prototyp podle washingtonského odborníka na čínskou armádu Richarda Fishera vypadá „nadřazenější americkému F-35“, který se USA rozhodly upřednostnit před F-22, jenž je větší a dražší. Letoun J-20 má stejně jako F-22 dva motory a je i zhruba stejně velký. Stroj F-35 má motor pouze jeden.

Letouny F-35 by Američané měli nasadit kolem roku 2014.

Podle WSJ zajímá čínský program i Japonsko, které zvažuje nákup F-35, a Indii, která minulý měsíc s Rusy dohodla společný vývoj „neviditelného“ letounu. Rusové již ovšem takový stroj mají. Suchoj T-50, který ruští inženýři vyvíjeli od 90. let, uskutečnil svůj první let před rokem. [celá zpráva]

Do provozu má být suchoj páté generace nasazen do čtyř let, nahradí Migy-29 a Suchoje Su-27. Ruské letectvo v současnosti připravuje zkušební lety druhého prototypu.

Foto: Profimedia.cz

Suchoj T-50

Pokročily i další projekty

Americká a japonská média v poslední době několikrát upozornila, že Čína urychlila své vojenské projekty. Japonský list Asahi Šimbun v pondělí citoval amerického admirála, podle něhož výrazně pokročil vývoj balistické rakety, která by mohla potopit i letadlové lodi USA v Tichém oceánu. [celá zpráva]

Podle Američanů by Čína rovněž mohla být už příští rok schopna spustit na vodu svoji první letadlovou loď. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám