Hlavní obsah

Severokorejci rozjeli ve velkém obohacování uranu na výrobu jaderných bomb

Washington

Severokorejští činitelé řekli americkému jadernému expertovi Siegfriedu Heckerovi, že KLDR instalovala 2000 centrifug na obohacování uranu a že jsou v chodu. Podle informací agentury Reuters americký expertní tým, jenž KLDR navštívil, nemůže potvrdit, že režim odstředivky provozuje, ale americký vědec jich prý tento měsíc sám viděl stovky v jednom severokorejském jaderném zařízení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Informace sdělené vědci ze Stanfordovy univerzity v Kalifornii podporují domněnku, že se Pchjongjang snaží získat další zdroj štěpného materiálu pro výrobu jaderné bomby.

Americký expertní tým nemůže potvrdit, že KLDR centrifugy provozuje. "Ale (americkému týmu) se to určitě jevilo jako funkční zařízení," řekl v sobotu agentuře Reuters nejmenovaný zdroj obeznámený se situací. Ten také vyslovil domněnku, že severokorejský jaderný program znovu nabral na obrátkách. "A pravděpodobně to nabralo směr, o němž jsme doufali, (...) že nenastane a jemuž jsme se snažili předejít," dodal zdroj.

Zmocněnec amerického prezidenta pro Severní Koreu Stephen Bosworth má příští týden navštívit Jižní Koreu a Japonsko kvůli konzultacím o severokorejských záležitostech, uvedlo v sobotu americké ministerstvo zahraničí. Severní Korea tvrdí, že má zájem se vrátit k zablokovaným rozhovorům o svém odzbrojení výměnou za potravinovou pomoc, ale Soul i Washington nepokládají její sliby ohledně své denuklearizace za upřímné.

Jakkoli ale Pchjongjang provedl jaderné pokusy, vlastnění funkční jaderné zbraně zatím neprokázal. Washingtonský Vědecký ústav mezinárodní bezpečnosti tento týden potvrdil, že KLDR buduje v jaderném středisku v Jongbjonu nový experimentální lehkovodní jaderný reaktor. Pracovníci ústavu to zjistili z analýzy satelitních snímků.

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) letos v březnu ve zprávě pro Kongres uvedla, že Pchjongjang disponuje možností vyrábět jaderné hlavice s náloží o síle několika kilotun. Svůj odhad CIA založila na analýze jaderného testu, který Severní Korea provedla loni v květnu.

KLDR odpálila první jadernou nálož už v říjnu 2006 a o dva roky později oznámila, že má k dispozici přes třicet kilogramů plutonia vhodného pro výrobu atomové pumy. Takové množství podle expertů stačí k výrobě až osmi jaderných hlavic.

Asijský tisk v posledních dnech spekuloval o tom, že Severní Korea připravuje svůj třetí pokusný jaderný výbuch.

Reklama

Související články

KLDR se údajně chystá na nový jaderný test

U hlavní severokorejské jaderné střelnice byla zaznamenána zvýšená aktivita, která může svědčit o přípravě k nové podzemní jaderné zkoušce. Informovala o tom...

Výběr článků

Načítám