Hlavní obsah

Číňané přesměrovali internetový provoz armády USA na své servery

– Washington
Novinky, rei

Internetový provoz několika amerických vládních úřadů včetně armádních složek byl v dubnu přesměrován na servery v Číně. Vyplývá to ze zprávy komise Kongresu, o níž informovala stanice CNN.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle členů Komise pro přehodnocení ekonomických a bezpečnostních vztahů USA s Čínou bylo prostřednictvím falešného oznámení na 18 minut přesměrováno 15 procent veškerého internetového provozu Spojených států – mezi jinými provoz na stránkách amerických pozemních sil, námořnictva, námořní pěchoty, letectva, kanceláře ministra obrany, amerického Senátu a Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Vyšetřovatelé doplnili, že provoz přesměrovala čínská státní společnost China Telecom.

Není jasné, zda bylo přesměrování záměrné a stála za ním čínská vláda, a jestli Američané přišli o nějaké citlivé údaje. Komise upozornila, že mohli být sledováni uživatelé stránek a mohla být přerušena, převedena nebo rozklíčována kódovaná komunikace.

Larry Wortzel, jeden z členů panelu, uvedl, že vzhledem k tomu, že přesměrování trvalo 18 minut, mohly výkonné počítače na druhé straně ukrást nějaká data. Dalším rizikem je podle něj možnost infiltrace pirátským softwarem.

Pentagon nic z toho nepotvrdil, nicméně prý pracuje na lepším zabezpečení svého internetového provozu. „Ministerstvo obrany je znepokojeno, že by mohl být internetový provoz záměrně přesměrován, ale bezpečnost jeho dat přesměrování internetového provozu neovlivní,“ uvedla mluvčí úřadu April Cunninghamová.

Čínská ambasáda ve Washingtonu zprávu pro Kongres odmítla jako nepravdivou. „Čína se nikdy neuchýlí k ničemu, co by uškodilo národní bezpečnosti jiných zemí, ať už ve skutečnosti anebo ve virtuálních světech,“ uvedl mluvčí velvyslanectví Wang Baodong.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám