Hlavní obsah

V Indii kvůli Harrymu Potterovi mizí z volné přírody sovy

Dillí

Indický ministr životního prostředí Džairam Rameš obvinil fanoušky knižního a filmového čarodějnického učně Harryho Pottera z podílu na úbytku sov ve volné přírodě. Podle ministra výrazně vzrostl ilegální prodej kvůli lidem, kteří chtějí být jako jejich oblíbený čaroděj, jenž měl sněžnou sovici Hedviku.

Foto: Profimedia.cz

Sovice sněžná

Článek

Ministr na problém upozornil v souvislosti se zprávou organizace na ochranu přírody Traffic, která ve své zprávě varovala před mizením sov.

„V souvislosti s Harrym Potterem se zdá, že podivná fascinace sovami panuje i mezi městskou střední třídou, která je daruje svým dětem,“ poznamenal Rameš.

Autor zprávy Abrar Ahmed se podle BBC rozhodl fenomén prozkoumat, když ho přítel požádal, zda by pro něj nemohl získat živou, bíle zbarvenou sovu jako dárek k synovým desátým narozeninám. „To byla zřejmě nejbizarnější prosba, kterou jsem si jako ornitolog kdy vyslechl,“ uvedl.

Polovina z třiceti druhů sov žijících v Indii je chytána k prodeji, zbytek lovci zabíjí na různé medicínské a čarodějnické účely. Podle zprávy jsou v zemi při nejrůznějších magických obřadech každoročně obětovány tisíce sov.

Foto: Profimedia.cz

Harry Potter a jeho Hedvika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám