Hlavní obsah

Na Kim Čong-ilova následníka vzpomíná spolužák ze Švýcarska

Pchjongjang
Aktualizováno

Nejmladší syn severokorejského vůdce Kim Čong-ila byl na mimořádném sjezdu Korejské strany práce jmenován do dvou klíčových funkcí. To mu otevírá cestu k tomu, aby v budoucnosti nahradil svého nemocného otce, uvedla ve středu BBC. Toho ale ještě nenahradil. Na tajemného následovníka vzpomínal na CNN jeho spolužák ze Švýcarska.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-il a jeho syn Kim Čong-un na nedatovaných snímcích.

Článek

Kim Čong-un, kterému je podle neověřených zpráv 27 let, byl jmenován tajemníkem Ústřední vojenské komise Korejské strany práce a byl současně jmenován do ústředního výboru strany.

Sjezd ale potvrdil ve funkci vůdce nemocného Kim Čong-ila, k okamžitému předání moci tedy zatím nedošlo. Spojené státy proto uvádějí, že není jasné, jak velký význam má jmenování nejmladšího syna.

Čínský prezident Chu Ťin-tao ve své zdravici Kim Čon-ilovi popřál k úspěšnému sjezdu, ale Kim Čong-unovo jmenování nijak nezmínil. Chu pouze uvedl, že Čína bude dále upevňovat a posilovat své vztahy s KLDR v dlouhodobé perspektivě a bez ohledu změny mezinárodní situace.

O málo známém Kim Čong-unovi se na Západě i v Jižní Koreji před sjezdem, jehož zahájení se odkládalo, spekulovalo jako o možném následníkovi. Před zahájením sjezdu byl povýšen na čtyřhvězdičkového generála, což znamená, že má podporu armády, která má ve společnosti klíčové postavení a považuje se za její předvoj i hybatele. [celá zpráva]

Kimův syn studoval ve Švýcarsku

O nejmladším synovi Milovaného vůdce, jak se přezdívá Kim Čong-ilovi, se toho ví jen velmi málo. V druhé půlce devadesátých let studoval v Švýcarsku. Tam se s ním studoval v letech 1998 až 2001 i Joao Micaelo, který CNN řekl, že s ním seděl v lavici.

Byl mu představen jako syn severokorejského diplomata Pak Un. "Jednou mi ale řekl - Jsem synem vůdce Severní Koreje."

Micaelo mu nevěřil: „Vždyť to byla normální škola a dětí lidí jako je on, nechodí do normální školy.“ Až nyní, kdy se objevily jeho obrázky, si uvědomil, že to zřejmě byla pravda.“ Vedení školy Liebefeldu potvrdilo, že tam studoval ve stejné době jako Micaelo i Pak Un.

„Byl to normální kluk jako já,“ vzpomíná Micaelo. „Ve sportu byl hodně soutěživý, nerad prohrával jako kdokoli z nás. Basketbal pro něj byl vším. Nejenže košíkovou hrál, i v Playstationu měl basketbal.

„Byl velmi tichý a s nikým se nebavil. Nepatřil k tomu typu kluků, co k někomu přijdou a řeknou mu – čau, jak se máš.“ O Severní Koreji s ním moc nemluvil.

Který syn nahradí Milovaného vůdce

Původně se předpokládalo, že Kim Čong-ila vystřídá jeho nejstarší syn Kim Čong-nam, kterého měl Kim Čong-il se svou druhou ženou Song Hje-rim. Údajně ale upadl do nemilosti poté, co naznačoval, že se míní vydat cestou reforem po vzoru ČLR. Vadil také jeho okázalý životní styl. Od roku 2001 žije v Číně a Macau.

Prostřední syn Kim Čong-čul, který stejně jako nejmladší studoval v letech 1993 až 1998 ve Švýcarsku, je prý málo rázný.

Sjezd byl první od roku 1980, kdy bylo oznámeno předání moci z rukou Velkého vůdce Kim Ir-sena do rukou Kim Čong-ila, uvedla BBC. K tomu došlo po Kim Ir-senově smrti v roce 1994. Kim Čong-il je vážně nemocný, před dvěma lety zřejmě prodělal mrtvici.

Reklama

Výběr článků

Načítám