Hlavní obsah

Al-Káida měla plánovat útok na Kábul podle scénáře z 11. září

Novinky, rei

Teroristická organizace al-Káida plánovala zaútočit na afghánské hlavní město Kábul podobným způsobem, jak to učinila 11. září 2001 v New Yorku a Washingtonu. Tvrdí to jeden ze záznamů zveřejněných tento týden serverem WikiLeaks. Informoval o tom v pátek britský list The Guardian, jeden ze tří deníků, které měly možnost desetitisíce záznamů předem analyzovat.

Článek

Útok na město, které vůdcům al-Káidy kdysi poskytlo azyl, měla podle dokumentů nařídit pravá ruka Usámy bin Ládina Ajmán Zaváhrí. Dvaadvacet mužů mělo unést jedno nebo více letadel a zničit s nimi důležité cíle. Mezi nimi byl palác prezidenta Hámida Karzáího, velitelství NATO, britská a americká ambasáda a hotel Ariana, který si celý pronajala CIA jako své sídlo.

Zpráva o plánu pochází z konce loňského března a je jednou z téměř 2500 podobných, které v posledních pěti letech varovaly před hrozbami, kterým čelí Kábul. Zmiňuje, že mezi spiklenci jsou i afghánští a pákistánští generálové a pilot afghánských aerolinií, kteří měli únoscům zajistit výcvik v pákistánském Karáčí a falešné dokumenty. Zpráva uvádí, že bylo zahájeno ideologické školení skupiny v madráse v údolí Svát.

Šlo o zprávu ze spolehlivého zdroje

Určení únosci mají být Arabové, Čečenci, Pákistánci a Uzbekové. V nestanovený den se pokusí dostat do Afghánistánu na ruská, čínská a íránská víza, která mají teprve získat, uvedla zpráva.

Zdroj informace byl zařazen do kategorie C3, což znamená dost spolehlivý s tím, že informace může být pravdivá.

The Guardian upozornil, že íránská agentura Fars v květnu informovala o pokusu o únos letadla. Dodal, že i kdyby údajný plán útoku na Kábul dostal zelenou, neměl by velkou šanci vzhledem k tomu, že do afghánského hlavního města létá jen malé množství komerčních letadel a unést tam nějaké by bylo velmi obtížné. Rovněž je pravděpodobné sestřelení v případě, že by se stroj choval podezřele.

Reklama

Výběr článků

Načítám