Hlavní obsah

Britského vojáka poslali z Afghánistánu domů, nepříteli uřízl hlavu

Novinky,
Londýn

Soud hrozí britskému vojákovi, který počátkem července uřízl hlavu mrtvému bojovníkovi Tálibánu, aby jej bylo možné identifikovat. Voják byl nyní stažen z bojového nasazení v Afghánistánu a poslán do Británie, napsal v neděli list Hindustan Times. Případ se dále vyšetřuje, aby se mohlo rozhodnout o osudu vojáka.

Foto: Profimedia.cz

Princ Charles na návštěvě jednotky Gurkhů

Článek

Pokud bude zjištěna jeho vina, může čelit obvinění z porušení ženevských konvencí. Ty zakazují ponižující zacházení s nepřáteli a padlými. Mohl by proto skončit i ve vězení.

„Voják byl postaven mimo službu a odletěl domů,“ sdělil armádní zdroj listu Daily Mail.

Dvacetiletý příslušník elitní jednotky Gurkhů už vyšetřovatelům přiznal, že použil svůj zahnutý nůž, který je symbolem jednotky, když mu došla munice. Hlavu uřízl, aby bylo možné identifikovat zabitého nepřítele. „Není v tom žádný pocit slávy, ale spíš hanby. Neměl to udělat,“ dodal zdroj.

Začátkem července v okrese Babadží v provincii Hílmand na jihu Afghánistánu měla jednotka dopadnout vysoce postaveného velitele Tálibánu. Jejím příslušníkům bylo sděleno, že v akci jde o „cíl vysoké hodnoty.“ Současně byli informováni, že je potřeba nějak doložit, že akce byla úspěšná.

Při přestřelce Gurkhové zabili člena Tálibánu, ale pod palbou nebyli schopni odtáhnout k identifikaci celé tělo. Navíc jim došla munice, a tak nemohli nepřítele zahnat střelbou. Zmíněný voják proto mrtvému radikálovi nožem odřízl hlavu a odnesl ji s sebou, aby bylo možné padlého identifikovat. Zbytek těla zůstal na bitevním poli.

Gurkhové

Za Gurkhy jsou podle lokality Gurkha severozápadně od Káthmándú souhrnně označováni příslušníci horských kmenů v Nepálu. Gurkhové jsou známí svými vojenskými schopnostmi a v britské armádě bojují od roku 1815.

V britských službách jich zahynulo 45 000. Dnes jich má britská armáda ve svých řadách asi 3500, hlavně v Iráku a Afghánistánu. Jako symbol nosí zahnutý dlouhý nůž.

Jeho spolubojovníci proto nemohli tělo pohřbít celé, což muslimové považují za mimořádnou potupu. Britští vojáci proto po střetech nechávají na bojišti i kusy těl nepřátel, aby těla mohla být pohřbena v celku. „Uříznout za takové situace hlavu je zcela nevhodné,“ dodal armádní zdroj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám