Hlavní obsah

V KLDR vyměnili premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severokorejský vůdce Kim Čong-il v pondělí navštívil mimořádné zasedání parlamentu. Na schůzce jmenovali nového premiéra a šéfa vlivného bezpečnostního výboru. O důvodech sesazení dosavadního předsedy vlády státní tisková agentura KCNA nic neuvedla.

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-il

Článek

Schůze byla neobvykle svolána pouhé dva měsíce po předchozím zasedání. Podle serveru BBC je to poprvé od roku 2003, kdy se parlament během jediného roku sešel dvakrát. Zasedání se zúčastnil i severokorejský vůdce Kim Čong-il, který musel kvůli zdravotním komplikacím vynechat předchozí schůzi parlamentu.

Dosavadního premiéra v úřadu vystřídá Čche Jong-rim. Do čela bezpečnostního výboru, který má na starosti obranu státu, byl podle agentur jmenován Kim Čong-ilův švagr Jang Song-taek. Došlo též k výměně na šesti méně důležitých postech.

Premiér je považován za hlavní osobu odpovědnou za ekonomiku a jeho sesazení by podle agentury Reuters mohlo souviset s loňskou nepovedenou revalvací měny. Jihokorejské zdroje v březnu informovaly, že v Pchjongjangu kvůli nezdařené revalvaci popravili bývalého tajemníka vládní Korejské strany práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám