Hlavní obsah

Francouzská fregata potopila loď pirátů

Novinky,

Francouzská fregata potopila ve čtvrtek v Adenském zálivu mateřskou loď pirátů. Jedenáct jich zajala, uvedlo velitelstvím námořních sil Navfor, které má na starosti protipirátské akce u somálského pobřeží.

Článek

"Ve čtvrtek 29. dubna zadržela fregata Nivose přibližně 480 námořních mil (888 kilometrů) od somálského pobřeží loď doprovázenou dvěma čluny," stojí ve zprávě Navfor. Při prohlídce lodě bylo zjištěno pirátské vybavení. Posádka byla zadržena a loď potopena, jak se to v podobných případech dělá.

V případech kdy nejsou piráti přistiženi přímo při činu, bývají odzbrojeni a vypuštěni na člunu poblíž somálských břehů, protože u soudu se jen těžko prokazuje pirátství.

Navfor uvedl, že hlídky jsou úspěšné. Během posledních dvou měsíců bylo takto rozprášeno nejméně čtyřicet pirátských skupin. „Nová strategie funguje,“ stojí v prohlášení Navfor zveřejněném na webu Times live.

Piráti ovšem na hlídky reagují tak, že podnikají útoky dále od pobřeží, protože uhlídat širý oceán není možné. Útočí až 2000 kilometrů od somálského pobřeží.

Reklama

Výběr článků

Načítám