Hlavní obsah

V JAR ubili černoši vůdce bílých extremistů, ti avizují pomstu

Pretoria
Aktualizováno

V Jihoafrické republice byl v sobotu zabit nacionalistický vůdce Eugene Terreblanche. Dvojice černošských vrahů pracovala na jeho statku. Mezi pravicovým politikem a mladými pracovníky došlo pravděpodobně k rozmíšce kvůli mzdě za práci.

Foto: Juda Ngwenya, Reuters

Vůdce jihoafrických extremistů Eugene Terreblanche

Článek

Vrazi Terreblancheho zabili a tělo rozsekali. Extremistický pravicový politik začátkem 90. let bojoval za udržení apartheidu.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Policista sleduje členy AWB, jak dávají na vjezd Terreblancheho statku vlajku Vierkleur

Jihoafrický prezident Jacob Zuma vyzývá po vraždě ke klidu.

Terreblanche žil v poslední době v ústraní, i když byl stál v čele Afrikánského hnutí odporu (AWB), což je extrémistické hnutí Búrů, jež má vlastní milice, které se již několikrát zapojily do teroristických akcí.

Foto: Ntswe Mokoena, Reuters

Jihoafrický prezident Jacob Zuma

Podle jednoho z členů AWB útočníci Terreblanche ubili tyčemi a rozsekali mačetami. Terreblanche v roce 1994 vedl v Jihoafrické republice neúspěšnou vzpouru proti přechodu od apartheidu k demokracii.

Rasové napětí roste

Vražda podle agentury AP přišla ve chvíli, kdy v Jihoafrické republice roste napětí mezi kdysi vládnoucí bělošskou menšinou a černošskou většinou. "Jihoafričané by neměli dovolit provokatérům, aby této příležitosti využili k rozdmýchávání rasové nesnášenlivosti," uvedl Zuma v písemném prohlášení.

Chtějí se mstít

Podle AWB může za vraždu rasová nesnášenlivost, kterou údajně v poslední době vyvolává vládnoucí strana. Zástupci AWB v neděli uvedli, že se chystají za Terreblancheho smrt pomstít, své příznivce ale zatím nabádali ke klidu.

Terreblancheho tělo bylo nalezeno na jeho farmě přibližně 110 kilometrů severozápadně od Johannesburgu. Policie zatkla dva muže, kteří jsou obviněni z vraždy. Oba útočníci ve věku 15 a 21 let byli zaměstnanci farmy.

Terreblanche sám vraždil

Extrémní pravicový politik již dříve přiznal morální odpovědnost za výbuchy automobilů, které usmrtily 17 osob. Právě Terreblanche se totiž pokusil narušit první demokratické volby v zemi roku 1994. O tři roky později pak byl odsouzen na šest let vězení za popravu jednoho svého pracovníka a pokus o zabití druhého.

Terreblanche pak navenek své názory zmírnil, ale roku 2008 znovu založil stranu AWB a agitoval za oddělenou bílou vlast. Mnoho Jihoafričanů ho vnímalo jako směšnou figurku, avšak jeho hrubý styl a výmluvnost mu získaly uznání mnoha lidí. Jeho smrt je tak v zemi významnou politickou událostí, která se může jednoduše změnit v občanskou válku.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Jihoafrická policie hlídá vjezd na Terreblancheho statek.

"Vždy jsem byl popisován a vybarvován jako rasista, někdo, kdo nesnáší černé lidi. Já vůči nim však necítím nenávist. Vyrůstal jsem s nimi. Pouze ale vím, že je mezi bílými a černými mnoho rozdílů a tomu budu vždy věřit," řekl dříve Terreblanche.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám