Hlavní obsah

Čína vypustí do vesmíru Nebeský palác v roce 2011

Novinky, pst

Čína se připravuje v příštím roce na výrazný skok do vesmíru. Oznámila, že v roce 2011 chce na oběžnou dráhu kolem země umístit první modul své vesmírné stanice Tchien-kung-1, česky Nebeský palác-1.

Článek

Původně chtěla modul vypustit již na konci letošního roku, ale náročný projekt narazil na technické problémy. Agentura Nová Čína se odvolává na konstruktéra raket Čchi Fa-žena.

Čína je je třetím národem, který vyslal samostatně svého kosmonauta - taikonauta do vesmíru. Za Spojenými státy a Ruskem má tak sice značný odstup, ale ten, zdá se, rychle stahuje. Tento trend se vysláním prvního modulu vlastní stanice může ještě zvýraznit, protože Spojené státy posílají do výslužby raketoplány a nebudou mít vlastní prostředek pro pilotované lety na oběžnou dráhu.

Lety k Mezinárodní vesmírné stanici ISSS) mají zatím zajišťovat ruské Sojuzy a v budoucnu soukromý sektor, kde se již objevilo několik projektů pro suborbitální a orbitální lety komerčního charakteru. NASA sama se chce soustředit na dalekosáhlejší projekty.

Nebeský palác, který se má stát základním kamenem čínské stanice, je osmi a půl tunový víceúčelový modul, který by měl pojmout až tříčlennou dočasnou posádku, která by prováděla výzkumné úkoly. Zpočátku jde ovšem hlavně o prověření technologie a schopnosti propojení pilotovaných lodí Šen-čou s Nebeským palácem.

Čína má za sebou zatím po vyslání prvního taikonauta v roce 2003, vyslání trojčlenné posádky v roce 2008, která podnikla i výstup do kosmického prostoru. Pro srovnání - stavba ISS začala v roce 1998 vysláním ruského modulu. První stálá posádka se na stanici usadila až o dva roky později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám