Hlavní obsah

V Afghánistánu zemřel stejný počet Britů jako ve válce o Falklandy

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská armáda v pondělí oznámila ztrátu dalších dvou vojáků v Afghánistánu. Počet britských obětí v zemi od invaze před devíti lety tak vyrovnal počet mrtvých z války s Argentinou o Falklandské ostrovy před 28 lety, uvedly světové agentury.

Foto: Reuters

Britští vojáci v Afghánistánu

Článek

Zatímco konflikt z roku 1982 pomohl vrátit Británii její pozici ve světě a premiérce Margaret Thatcherové stát se jedním z nejvýraznějších politických lídrů 20. století, válka v Afghánistánu je pro současného ministerského předsedu Gordona Browna komplexnější a vleklá, poznamenala agentura Reuters.

Počet britských obětí se v pondělí vyšplhal na 255. Reuters upozornila, že když Británie v roce 2006 posílila svou misi v jihoafghánské provincii Hílmand, očekávalo se, že mise potrvá tři roky, a tehdejší ministr obrany věřil, že by mohla proběhnout bez jediného výstřelu. V roce 2010 má Británie v Afghánistánu 10 000 vojáků a loni tam ztratila sto z nich, což byl pro armádu nejtragičtější rok od roku 1982.

V desetitýdenním konfliktu o Falklandy přišlo o život také 650 argentinských vojáků. Boje vypukly po invazi dvanáctitisícového argentinského kontingentu na ostrovy. Úspěch ve válce zvrátil mizerné výhledy konzervativců v předvolebních průzkumech a strana Thatcherové ve volbách v roce 1983 s náskokem vyhrála. U moci zůstala až do roku 1997, kdy labouristy k vítězství přivedl Tony Blair, jenž zemi vedl do války v Afghánistánu i v Iráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám