Hlavní obsah

Peking povolí druhé dítě všem párům

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Úřady v čínském hlavním městě Pekingu povolí všem párům bez rozdílu mít dvě děti. O uvolnění dlouholetých restrikcí na počet dětí v jedné rodině v rámci kontroly populačního růstu vládou informoval v pondělí server China Daily.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

V současnosti mají druhé dítě povoleno pouze rodiče, kteří nemají žádné sourozence, a to ještě čtyři roky po narození prvního potomka. Tato omezení už brzy platit nebudou, potvrdil náměstek ředitele populační plánovací komise Pcheng Jü-chua. „Lidé by měli mít právo rozhodnout, kdy budou mít druhé dítě,“ řekl.

V Pekingu se podle čínského deníku každoročně narodí 60 až 70 tisíc dětí, ale porodnost "vykazuje negativní růst". „Podle přírodních zákonů o vyrovnané obměně lidského rodu by každá žena měla v průměru porodit nejméně 2,1 dítěte. V Číně je to teď 1,8, zatímco v Pekingu jedno dítě,“ doplnil Pcheng.

Čína v posledních letech mírně uvolnila desítky let praktikovanou politiku jednoho dítěte na rodinu. Některé rodiny - zejména na vesnici - mohly mít druhé dítě. Místy byly povoleny i tři. Loni povolili také druhé dítě obyvatelům Šanghaje.

China Daily minulý rok upozornil, že v Pekingu roste počet novorozenců s postižením. Z vládních statistik vyplývá, že se v uplynulém desetiletí téměř zdvojnásobil. Mezi nejčastějšími příčinami je zmiňováno znečištění prostředí. V roce 2008 se v Pekingu narodilo každé 170. dítě z 10 000 s tělesným postižením, což je výrazně nad světový průměr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám