Hlavní obsah

Indická letiště zpřísnila bezpečnost kvůli hrozbě únosu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Indie v pátek zpřísnila bezpečnostní opatření na letištích a varovala domácí letecké přepravce před možným pokusem o únos letadla. Vláda tip dostala od západních zpravodajských služeb, uvedla agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Boieng 747 společnosti Air India v Bombaji

Článek

Úřady varovaly, že by cílem islamistů napojených na al-Kajdu či zakázané politické křídlo pákistánské charity Laškar -e-Taíba mohla být letadla Air India, ale i dalších aerolinií. Podle Indie stála Laškar -e-Taíba také za teroristickými útoky v Bombaji v listopadu předloňského roku.

„Máme zprávy, že může dojít k pokusu o únos indického letadla. Domníváme se, by cílem mohly být zvláště aerolinie, které létají do zahraničí,“ citovala agentura AFP představitele ministerstva vnitra U. K. Bansala, jenž má na starosti národní bezpečnost. Podle jeho slov jsou zejména ohroženy lety do Bangladéše a z něj, do Bhútánu, Barmy, Nepálu či na Srí Lanku.

Air India lety nezrušily, ale na letištích zavedly přísnější kontroly zavazadel a cestujících a jejich dokladů. Na palubách letadel mají být bezpečnostní strážci.

USA varovaly před provokací

Indie opatření zavedla dva dny poté, co americký ministr obrany varoval, že by povstalecké skupiny z jižní Asie mohly provokací chtít rozpoutat válku mezi Pákistánem a Indií. [celá zpráva]

Mezi oběma jadernými mocnostmi panuje od útoků v Bombaji napětí - Pákistán odmítl uznat, že byly útoky na jeho území naplánovány.

K únosu letadla došlo v Indii naposledy o Vánocích v roce 1999, kdy islámští rebelové obsadili stroj z Nepálu do Dillí a donutili ho přistát v Kandaháru, baště tehdejšího afghánského vládního hnutí Tálibán na jihu země. Jednoho cestujícího únosci ubodali, než Dillí přistoupilo na propuštění čtyř vězněných islámských povstalců výměnou za vydání 167 pasažérů a posádky.

Reklama

Výběr článků

Načítám