Hlavní obsah

Střety křesťanů a muslimů si vyžádaly v Nigérii téměř 500 obětí

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lagos

Na 464 vzrostl počet obětí vražedných střetů mezi muslimy a křesťany v nigerijském městě Jos. Násilí propuklo podle agentury Reuters v neděli, když muslimští mladíci zapálili křesťanský kostel. Čtyři tisíce lidí byly zraněny. Nejméně 5000 lidí opustilo ze strachu své domovy a našlo azyl v kasárnách. Nigerijská vláda ve středu uvedla, že má už situaci pod kontrolou.

Foto: Reuters

Hořící auta v nigerijském městě Jos

Článek

Podle vysokého muslimského představitele z místní mešity Muhammada Tanka Šitty zemřelo přes 350 muslimů. Nalézána jsou stále další a další těla. Zraněno bylo 800 muslimů. Podle odhadu organizace zabývající se lidskými právy se sídlem v USA Human Rights Watch (HRW) je mezi mrtvými nejméně 65 křesťanů. Ta uvádí, že z města uteklo 5000 lidí, ale místní organizace hovoří o desetinásobku.

Zatím není jasné, co přesně rozpoutalo vlnu násilí v oblasti, kde se střetává severní muslimská s křesťanskou a animistickou jižní Nigérií. Některé zdroje uvádějí, že první incident byl následkem fotbalového utkání.

Nastolení klidu výrazně usnadnilo vyhlášení nepřetržitého zákazu vycházení a nasazení posílených jednotek policie a armády, která dohlíží na jeho dodržování. Mezi křesťanskými a muslimskými čtvrtěmi byly také vytvořeny betonové zátarasy. Organizace na obranu lidských práv se však bojí, že ani bezpečnostní síly nenastolí pořádek nadlouho.

Podle BBC se navíc násilí rozšířilo do dalšího města ležící v centrální oblasti Nigérie, do sto kilometrů vzdáleného Pankšinu. I tam už byly zapáleny veřejné budovy a místní představitelé čekají na zásah policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám