Hlavní obsah

Fotbalisté Toga odstoupili ze šampionátu, po útoku na jejich autobus zemřeli tři lidé

– Luanda

Fotbalisté Toga odstoupili z mistrovství Afriky v Angole kvůli pátečnímu ozbrojenému útoku na jejich výpravu, který si vyžádal tři oběti. Stažení týmu z turnaje, který začne v neděli, oznámil ministr a mluvčí tožské vlády Pascal Bodjona.

Článek

Na autobus s fotbalisty Toga zaútočil v angolské provincii Cabinda muž se samopalem, který zastřelil řidiče a devět lidí včetně dvou hráčů zranil. Další dva členové výpravy - mluvčí Stanislas Ocloo a asistent trenéra Abolo Amelete podle agentury SID zemřeli na následky zranění v sobotu.

K útoku na fotbalisty se přihlásila separatistická skupina FLEC, bojující za osamostatnění provincie Cabinda.

"Hráči jsou v šoku. Proto se vláda rozhodla nároční mužstvo odvolat. Po takovém dramatu se nemůžeme šampionátu zúčastnit," prohlásil Bodjona.

Trenér tožské reprezentace Hubert Velud se vyslovil pro odložení turnaje. "Bylo to jako válka. Barbarství. Vypadá to, že pořadatelé to neberou vážně," prohlásil francouzský kouč, kterého střelec zasáhl do ruky.

Výprava Toga prý udělala chybu

Pořadatelé tvrdí, že výprava Toga nedodržela dohodu a udělala chybu. "Pravidla byla jednoznačná. Žádný tým neměl cestovat autobusem. Nevím, co je k tomu vedlo," uvedl člen organizačního výboru Virgilio Santos. "Ve městě by se nic takového nestalo," řekl listu A Bola. "Žádali jsme všechny týmy, aby nás informovaly o čase svého příjezdu a dodaly čísla pasů svých hráčů. Togo jako jediné to neudělalo," dodal.

Útok na fotbalisty znovu vyvolal pochybnosti také kolem bezpečnosti účastníků letního mistrovství světa, které bude hostit JAR jako první africká země v historii. Mluvčí organizačního výbor MS Rich Mkhondo to však odmítá. "To je stejné jako říct, že takováto událost například v České republice by měla dopad na nějakou akci v Británii," citovala mluvčího agentura AP. "Rádi bychom ujistili, že mezi tím, co se stalo v Angole, a přípravami Jižní Afriky na pořádání MS není žádná spojitost," uvedl Mkhondo.

Reklama

Výběr článků

Načítám