Hlavní obsah

Piráti už neřádí jen na východě, ale i na západě Afriky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cotonou
Aktualizováno

Ukrajinský námořník přišel o život a další dva muži byli zraněni při útoku pirátů na tanker u pobřeží západoafrického Beninu. Pirátské útoky jsou běžné spíše u východního pobřeží černého kontinentu, u západního pobřeží Afriky jde zřejmě o první přepadení lodě.

Článek

Piráti na tanker plující pod liberijskou vlajkou zaútočili v noci na středu asi 33 kilometrů od pobřeží Beninu.

Beninský námořní velitel Fernand Maxime Ahoyo uvedl, že při útoku byl zabit strojník lodí Cancale Star's a zraněn ještě jeden muž z 24členné posádky, ve které převažovali Ukrajinci, ale kterou dále tvořili Filipínci a Litevci. 

Piráti byli neúspěšní, loď neovládli, jednoho dokonce posádka zajala, zbylí ale dokázali zmizet. Loď pak do přístavu doprovodila beninská válečná loď. 

Podle beninských médií pocházeli piráti z Nigérie.

Pirátství je spojováno především s východoafrickým Somálskem. Podle odborníků je však plavba ve vodách západoafrického pobřeží stejně nebezpečná. Podle Mezinárodního úřadu pro námořní dopravu (IMB) jsou nebezpečné lodní cesty okolo Nigérie a Ghany směrem k Beninu. Podle zpravodajů britského zpravodajského serveru BBC jde o jejich vůbec první útok v zemi.

V oblasti okolo Nigérie a Ghany piráti podnikali útoky stejně často jako v Somálsku. Piráti tam ale útočí blízko u pobřeží a nevydávají se na širé moře, jako Somálci. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám