Hlavní obsah

Čína: osvobozujeme Tibet od otroctví, Obama to jako černoch musí chápat

Novinky, ČTK, aš, Daily Telegraph
Peking

Čínské ministerstvo zahraničí vydalo v pátek kontroverzní prohlášení, kterým před nedělním začátkem návštěvy prezidenta USA Baracka Obamy obhajuje svůj postup v Tibetu. Obama by podle Číňanů jako černoch měl politiku Číny chápat, protože údajně osvobozují Tibeťany od jha středověkého otroctví a nadvlády dalajlamů a pomáhají integrovat zemi jako v USA Abraham Lincoln.

Článek

V šokujícím projevu mluvčí ministerstva Čching Kang řekl: "Je to černý prezident, a proto rozumí hnutí za odstranění otroctví a velkému významu Lincolna pro toto hnutí. Lincoln hrál nesrovnatelnou roli při ochraně národní jednoty a územní celistvosti Spojených států. Kvůli tomu doufáme, že prezident Obama může více než jakýkoli jiný zahraniční vůdce pochopit čínský postoj při ochraně své národní suverenity a územní celistvosti."

Britský list Daily Telegraph označil tvrzení a argumentaci za bizarní. Čína se dovolává Obamova pochopení, protože svou invazi do Tibetu považuje za osvobození Tibeťanů z otroctví. Většina demokratických sil však vpád komunistické Číny do Tibetu v roce 1959 chápe jako agresi.

Podle pozorovatelů americký prezident nepřijede do Pekingu s požadavky, nýbrž s nabídkami na prohloubení spolupráce. Čína je největším věřitelem USA a Spojené státy zmítané krizí si to s ní podle expertů nechtějí rozházet.

Opatrný Obama

Podle zdrojů Bílého domu se Obama zaměří na lidská práva jen během soukromých rozhovorů s čínským prezidentem, nebude je ale komentovat veřejně, protože by to bylo kontraproduktivní. Vstřícnost vůči Číně zároveň dal najevo minulý měsíc, kdy se nesetkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou, který byl na návštěvě v USA, aby před svou návštěvou v Pekingu nezjitřil vzájemné vztahy.

Čína přesto Obamu krátce před návštěvou tento týden upozornila, aby dalajlamovi nevyjadřoval sympatie.

Obama před odjezdem uvedl, že Čína a USA se pochopitelně v různých otázkách budou lišit a vzájemně si konkurovat: "Chceme ale maximálně zvětšit oblasti, kde můžeme spolupracovat, protože jinak jednoduše nebudeme moci řešit globální problémy."

Americko-čínské vztahy přitom zatěžuje řada problémů, které by americká strana chtěla řešit.

Plná hrst problémů

Obama doufá, že Čínu přiměje ke spolupráci na dohodě o ochraně klimatu, která by měla být uzavřena v prosinci v Kodani. Čínský prezident Chu Ťin-tchao sice v září na klimatickém summitu OSN v New Yorku přislíbil, že jeho země do roku 2020 sníží emise oxidu uhličitého, nebyl ale příliš konkrétní.

Dalším výrazným problémem vztahů obou zemí je vzájemný obchod. Čína v posledních letech zaplavovala americký trh levným zbožím, a její přebytek v obchodní výměně se Spojenými státy stále narůstal. Obama již několikrát uvedl, že odstranění této nerovnováhy je klíčové pro další globální prosperitu. Vztahy obou zemí na obchodním poli ale čeří i americká ochranná opatření, jako bylo například nedávno zavedení cel pro čínské pneumatiky.

USA si také dlouhodobě stěžují na kurz jüanu, který podle nich Peking uměle podhodnocuje, a získává tak nespravedlivou obchodní výhodu. Peking americkému tlaku odolává již několik let, podle agentury Bloomberg fixovaný kurz čínské měny ale stále začíná vadit i dalším zemím v regionu, například Indii či Jižní Koreji.

Obama naopak bude na Čínu naléhat, aby pomohla Spojeným státům při tlaku na Severní Koreu, jejíž jaderný program již delší dobu znepokojuje mezinárodní společenství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám