Hlavní obsah

Somálští piráti zaútočili rekordních 2000 kilometrů od břehu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Uprostřed Indického oceánu zaútočili somálští piráti, uvedla v pondělí zpráva protipirátské mise EU. Hongkongský tanker BW Lion napadli 1850 kilometrů od břehů Somálska. Tanker ale odolal útoku dvou rychlých člunů, jejichž posádky střílely na hongkongskou loď z automatických zbraní a raketových granátometů.

Článek

Tanker BW Lion o délce 330 metrů byl napaden asi 750 kilometrů severovýchodně od Seychel, tedy na širém moři. Piráti zřejmě využili oblíbené taktiky, kdy rychlé útočné čluny do oblasti akce dopraví větší loď sloužící jako jejich mateřské plavidlo.

Piráti v současnosti zadržují nejméně 11 plavidel a asi 200 námořníků.

Piráti zajali loď plnou zbraní

Podle námořních expertů se navíc somálským pirátům v poslední době podařilo zajmout loď plnou zbraní. Sdělil to Andrew Mwangura z Východoafrického asistenčního programu pomoci mořeplavcům.

Mělo s jednat o loď plující pod vlajkou Spojených arabských emirátů, která vezla zbraně do Somálska navzdory rezoluci Rady bezpečnosti OSN, jež vyhlásila embargo na dodávky zbraní do státu zmítaného občanskou válkou, jenž nemá 18 let ústřední vládu.

Podle jednoho z pirátů loď naložená lehkými zbraněmi proplouvala somálskými vodami dlouhou dobu. Únosci ji nyní drží na severu Somálska.  

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

"Za posledních 30 dní registrujeme 12 pirátských útoků. V dalších 24 až 48 hodinách je velká pravděpodobnost, že piráti v této oblasti zaútočí znovu...," řekl Andrew Mwangura, podle něhož zločincům pomáhá také dobré počasí.

Reklama

Související články

Námořní piráti se letos opět rekordně činili

Počet pirátských útoků ve světě za letošek už překonal loňský rekord. Hlavní podíl na tom má opětovný nárůst útoků ve vodách východně od Somálska. Oznámil to...

Výběr článků

Načítám