Hlavní obsah

Čeští odstřelovači našlapou v afghánských horách denně deset kilometrů

Právo, Petr Blahuš (Shank)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Shank

Odstřelovač neboli snajpr je ve všech moderních armádách velmi ceněnou profesí. Poměrně neznámou skutečností je fakt, že své elitní střelce má i 4. kontingent české armády, jehož vojáci slouží v současné době v afghánské provincii Lógar na bojové základně Shank.

Článek

Bohužel jim jejich technika neumožňuje účinně zasahovat i v noci, což je zde velký problém.

„Naším úkolem je vytvářet v případě potřeby palebnou podporu jednotkám našeho kontingentu a poskytovat jim krytí,“ řekl Právu velitel jednotky odstřelovačů Jan Šedivý.

Podle něj jsou proto čeští odstřelovači často vysazováni mimo základnu do prostorů, kde může operovat Tálibán, i na několik dní v jednom kuse.

Díky kvalitní optice, vyráběné v Česku, se nám podařilo už několikrát odhalit skupiny Tálibů, kteří se snažili umístit a zamaskovat na cestě nástražný výbušný systém.
32letý český odstřelovač

„Pokud vyrážíme ven do hor na čtyři dny, nese každý z nás včetně munice, zbraní, techniky a vody kolem 70 kilogramů. Denně s tímto nákladem urazíme v horském terénu kolem deseti kilometrů, ovšem s velkým převýšením a v nadmořské výšce přesahující skoro tři kilometry, kde je pochopitelně kromě horka i řídký vzduch,“ sdělil Šedivý.

Doprovází je střelec s kulometem

Podle něj vyrážejí hlídky našich odstřelovačů většinou ve dvou, v případě obzvlášť nebezpečného terénu je navíc doprovází střelec s kulometem. V případě potřeby si jsou schopni přivolat leteckou podporu nebo pomocnou dělostřeleckou palbu.

„Pokud by došlo k našemu prozrazení nebo napadení, evakuovali by nás podle přísných bezpečnostních postupů vojenští specialisté pomocí záchranného vrtulníku,“ řekl odstřelovač.

Podle jednoho z jeho podřízených jsou čeští odstřelovači pravidelně cvičeni na zvládnutí přesné střelby do 900 metrů, výjimečně ale až do dvou kilometrů podle druhů použité zbraně a munice.

„Zdejší vysoká nadmořská výška, minimálně kolem 2200 metrů nad mořem, má díky řídkému vzduchu oproti podmínkám panujícím doma pozitivní účinky na zvýšení efektivního dostřelu. Problém nám činí jen vysoká prašnost zdejší pouště, která snižuje použitelnost zaměřovačů a dálkoměrů, a také silný proměnlivý vítr,“ upozornil 32letý odstřelovač.

„I tak se nám ale díky kvalitní optice, vyráběné v Česku, podařilo už několikrát odhalit skupiny Tálibů, kteří se snažili umístit a zamaskovat na cestě nástražný výbušný systém,“ uvedl odstřelovač.

Na otázku, zda je jejich výstroj pro plnění jejich úkolů v současné misi dostatečně kvalitní, se ale voják jen usměje.

„Problémem je třeba výkonnost našich přístrojů používaných při nočních operacích. Ty lze použít jen za optimálních podmínek. Jenže nepřítel nebude čekat na slunce,“ dodal odstřelovač s tím, že zvláště v poslední době operují bojovníci Tálibánu převážně v noci.

Reklama

Výběr článků

Načítám