Hlavní obsah

Čína před oslavami vyhlásila válku škůdcům – včetně potkanů a much

Právo, pur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína se rozhodla vypořádat se se škůdci, kteří by mohli narušit oslavy 60. výročí vyhlášení ČLR. Referoval o tom britský list The Times s odkazem na rozhodnutí místních úřadů uchránit nejvyšší činitele a ostatní účastníky oslav „epidemií a štípanců“.

Článek

Jak prohlásil Ceng Siao-fan, odpovědný za zdravotní prevenci v Pekingu, „zatímco potkani mohou rozežrat elektrické kabely, komáři mohou poštípat a trápit hosty, kteří přijdou na oslavy 1. října“.

V okolí náměstí Tchien-an-men – centra nadcházejících oslav – se o nocích uskutečnily už čtyři akce deratizátorů a desinsektorů. Podél pekingských bulvárů se také objevily rudé transparenty s nápisy „Potřete škůdce, podporujte hygienu“.

Kampaň ihned vyvolala vzpomínky na obdobnou akci, kterou proti „čtyřem škůdcům“ vyhlásil v roce 1958 předseda Mao. Zatímco ale tehdy měly potkany, mouchy, komáry a vrabce likvidovat milióny Číňanů, tentokrát budou operaci zajišťovat specialisté.

Bude to už pátá kampaň proti „škůdcům“ v Pekingu, i když vrabci se na seznamu od roku 1958 už neobjevili. Za Maa upadli v nemilost, protože zobali zrní v době, kdy se země potýkala s hladomorem. Číňané proto museli třískat kuchyňským nádobím a mávat hadry na bambusových tyčích, aby vrabce vystrašili. Jejich hnízda a vejce potom ničili.

To mělo ovšem katastrofální následky. Počty vrabců se sice snížily, ale hmyzu, jímž se předtím živili, výrazně přibylo. Zemědělskou půdu zaplavily kobylky, což hladomor, při němž zemřelo na 28 miliónů lidí, jen zhoršilo.

Poslední kampaň „Za Peking krásnější“ se uskutečnila loni před srpnovou letní olympiádou. (pur)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám