Hlavní obsah

Aralské jezero se rychle mění ve slanou poušť

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové snímky z evropské družice Envisat potvrdily dramatické vysychání Aralského jezera mezi lety 2006 až 2009. Do padesátých let čtvrtá největší vnitrozemská vodní plocha (kdysi označovaná i jako moře) se vzdává poušti, protože do ní již nepřitéká dost vody.

Článek

Grandiózní zavlažovací projekty, s nimiž se začalo v éře Sovětského svazu, vedly nejprve k rozdělení jezera v 80. letech na menší severní jezero na území Kazachstánu a větší jižní Aralské jezero rozdělené mezi Kazachstán a Uzbekistán.

Nedostatek vody postupně vedl k dalšímu drobení někdejšího moře. V roce 2000 se velké jižní Aralské jezero rozdělilo na východní a západní část. V posledních třech letech podle všeho ztratila východní část 80 procent vody a fakticky při pohledu z vesmíru zmizela. Množství vody se sezoně mění, ale strašlivý trend je jednoznačný. 

Předpokládá se, že jižní část východního Aralského jezera se již nikdy nepodaří zachránit a do roku 2020 zůstane trvale vyschlé. Severní část á ještě naději. Kazachstánská vláda se s pomocí Světové banky nyní snaží zastavit další vysychání. 

Nicméně vyschlá pustina pokrytá vrstvou soli vyvolává nemalé ekologické problémy nejen v oblastech, které k ní přiléhají. Písečné bouře se značným obsahem soli působí škody i stovky kilometrů daleko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám