Hlavní obsah

Klaus řídil historicky první summit EU s Koreou

Právo, Jiří Ovčáček (Soul)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

V Soulu se v sobotu konal historicky první samostatný summit EU s Koreou. Řídil jej, stejně jako den před tím summit EU - Rusko v Chabarovsku, český prezident Václav Klaus. Jihokorejský prezident I Mjong Bak označil summit za začátek nové éry.

Článek

I Mjong Bak po skončení summitu na tiskové konferenci poukázal na to, že je to poprvé, co se konal samostatný summit EU - Korea. Hovořilo se na něm mimo jiné i o situaci na korejském poloostrově. Jihokorejský prezident označil summit za začátek nové éry.

Podle Klause bylo setkání produktivní. Uvedl, že EU chce s Koreou opravdové partnerství. Pokud se jedná o dohodu o volném obchodu, nebude podle Klause podepsána do konce českého předsednictví, existuje totiž několik citlivých záležitostí, které je třeba dořešit.

Klaus jednal se svým korejským protějškem také mezi čtyřma očima. Po schůzce českým novinářům řekl, že Korejci mají Česko rádi, například si oblíbili Prahu díky místnímu filmovému trháku Milenci v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám