Hlavní obsah

Tamilští tygři se po 26 letech definitivně vzdali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolombo

Srílanští tamilští rebelové v sobotu na internetu oznámili, že ukončují boje. Srílanský prezident již v sobotu ohlásil vítězství ve čtvrtstoletí trvající válce proti separatistům.

Foto: Sri Lankan Government/Handout, Reuters

Vládní vojáci po dobytí pobřežních pozic povstalců na severovýchodě ostrova

Článek

Separatisté na internetu oznámili, že se vzdávají, aby uchránili životy civilistů, které prý bez ohledu masakrovala armáda.

Tygři osvobození tamilského Ílámu bojovali za svůj nezávislý stát se zbraní v ruce od roku 1983. V roce 2007 ovládali asi 15 tisíc kilometrů čtverečních na severu a východě Srí Lanky. Za 25 let bojů si konflikt vyžádal přes 70 000 mrtvých.

Foto: David Gray, Reuters

Lidé v Kolombu oslavují vítězství tancem a ohňostroji.

Foto: David Gray, Reuters

V hlavním městě Srí Lanky v Kolombu se slaví vítězství nad separatisty od soboty.

Srílanský prezident Mahinda Radžapaksa už v sobotu avizoval porážku povstalců. V neděli pak armáda oznámila zabití dalších 70 rebelů, kteří se snažili uprchnout z obklíčení v úzké enklávě ve vnitrozemí na severovýchodě ostrova.

Podle armádního mluvčího byla odvrácena hrozba obří humanitární katastrofy, když se asi 50 000 etnických Tamilů podařilo válečnou zónu opustit. Tamilští tygři ale v neděli v poledne SEČ uvedli, že za posledních 24 hodin bylo v oblasti zabito přes 3000 civilistů. Na 25 000 lidí prý bylo zraněno.

OSN už vyzvala k vyšetření možných válečných zločinů obou stran.

Armáda rovněž uvedla, že zřejmě našla mrtvé tělo vůdce rebelů Vélupilláího Prabhákarana.

Foto: Srílanská armáda, Reuters

58. divize se připravuje na rozhodující bitvu s povstalci, jejichž poslední útočiště v sobotu obklíčila na severovýchodním pobřeží země.

Foto: Reuters

Vůdce tamilských tygrů Vélupilláí Prabhákaran (vlevo) je udajně mrtev.

Reklama

Související články

Na Srí Lance zahynulo v bojích sto dětí

Při závěrečné operaci proti tamilským separatistům zahynulo na severu Srí Lanky nejméně sto dětí. Organizace spojených národů to označila za krvavou lázeň,...

Výběr článků

Načítám