Hlavní obsah

Mluvčí Tálibánu: Tato válka bude další Vietnam a oni zemřou

Novinky, Vladimír Michna

Mluvčí afghánského Tálibánu Zabjulláh Mudžáhíd téměř nikdy nedává interview televizím, navíc je hledanou osobou. Přesto s ním CNN prostřednictvím známého reportéra Nica Robertsona udělala rozhovor. Podle Mudžáhída Tálibán válku proti spojeneckým silám vyhraje. Bude to nový Vietnam a oni zemřou, dodává.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovníci hnutí Tálibán. Ilustrační foto

Článek

Robertson na webu CNN popisuje okolnosti průběhu rozhovoru. Přiznává zvýšený tlukot srdce v momentu vstupu do místnosti, kde Mudžáhíd sedí. Není divu. Tálibán novináře často unáší a kontaktovat jeho nejvyšší představitele je téměř nemožné.

Mudžáhíd je jeden ze dvou mluvčích vůdce Tálibánu v Afghánistánu mully Omara. “Je mu okolo 30, možná mladší, s plnovousem. Je štíhlý, ale ne slabý, asi mé výšky, něco přes šest stop a setkat se s ním je velká událost,” popisuje Robertson mluvčího organizace, která i po mnoha letech války rozšiřuje v Afghánistánu svůj vliv a radikální islámské praktiky.

“Setkali jsme se v domě, o jehož lokalizaci záměrně neinformuji. Čekal jsem na něj asi 15 minut,” píše Robertson. Všude okolo byly jeho hlídky, báli se, aby CNN jejich mluvčího neprodala.

Chci vám říct jasně. My vyhrajeme a oni zemřou
Zabjulláh Mudžáhíd

Setkali se v malé místnosti se židlí, malým stolem a počítačem. Roberston byl překvapen, když Mudžáhíd dorazil na místo. Neslyšel hluk žádné kolony aut. Do místnosti vstoupil mluvčí fundamentálních islámistů zcela sám.

“Je nervózní, jakoby spěchal. Říká mi, že má pouze 15 minut. Chci ho tu udržet co nejdéle,” píše Robertson.

Na volby použijí sebevražedné atentátníky

První otázka zní: Jaká je vaše strategie? “Žádáme o to již od začátku a říkáme to znovu. Chceme si vynutit právo šaríja a vládu islámu v Afghánistánu a odstranit cizí síly z naší země,” říká Mudžáhíd.

Podle něj jsou prezidentské volby chystané na tento rok podvodem. Tálibán Afgháncům říká, aby se jich neúčastnili a varuje: „Budeme napadat členy afghánského parlamentu a vlády, takže když jsou volby, zaměříme se na ně.“

Mudžáhíd upřesňuje, že k těmto útokům využijí sebevražedné atentátníky. Robertson se ptá, jak ospravedlní jejich taktiku, kvůli které umírá tolik civilistů. Jeho odpověď je však vzdálena bližšímu vysvětlení, stejně jako omluvě za krveprolití. Říká, že činy Tálibánu jsou ospravedlněny v Islámu. Mají své kořeny v historii a islámském proroku Mohamedovi, dodává Mudžáhíd.

Podle Roberstona to však není všeobecný názor muslimů, se kterými mluvil. Většina podle reportéra CNN naopak odmítá takové „nihilistické myšlení“.

Robertson by se rád Mudžáhída ptal na více otázek týkajících se morálky, ale podle něj by se tím rozhovor dostal do slepé uličky a ztratil by tak drahocenný čas. Mohl by se zvednout a jít, popsal obavy Robertson.

Mudžáhíd v rozhovoru stále zdůrazňuje, aby ostatní „nechali lidi v Afghánistánu dělat to, co oni chtějí, což je formování islamistické vlády, kterou chtějí založit.“

Mudžáhíd také sdělil, že Tálibán není pod kontrolou Al Kajdy. „Někteří lidé přicházejí, aby bojovali a my jim říkáme: vítejte,“ říká mluvčí.

„Směje se, když mu říkám, že stojí proti největší armádě světa. Zdůrazňuje, že bojovníci Tálibánu se nebojí smrti,“ píše Robertson.

Mudžáhíd je přesvědčen o tom, že Afghánistán bude pro jejich protivníky novým Vietnamem. „Chci vám říct jasně. My vyhrajeme a oni zemřou,“ varuje.

Po ukončení rozhovoru se Robertson zamýšlí nad jeho smyslem. „Stálo to za to“,“ ptá se. „Ano. Bez slyšení jejich názoru bychom stále všichni bojovali ve tmě,“ odpovídá si.

Reklama

Související témata:

Související články

Pákistánské letectvo vytáhlo proti Tálibánu

Pákistán v úterý zahájil leteckou ofenzívu proti povstaleckém hnutí Tálibán. Armádní letadla útočila na pozice rebelů v okrese Buner necelých sto kilometrů od...

Výběr článků

Načítám