Hlavní obsah

Piráti zaznamenali další neúspěch, přemohli je Jemenci i delfíni

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná

Jemenské zvláštní síly osvobodily ropný tanker, který v neděli unesli somálští piráti. V pondělí to oznámily místní úřady. V sobotu byl u Seychel odražen pirátský útok na italskou výletní loď a předminulý týden údajně flotilu čínských obchodních lodí ochránily tisíce delfínů.

Článek

Jemenský tanker Kana byl jedním ze čtyř, na něž piráti v neděli zaútočili. Pobřežní stráž stačila zasáhnout a od tří plavidel útočníky odehnat. Tanker nevezl žádný náklad.

Pirátské útoky se nemnoží jen v oblasti Afrického rohu. Piráti operují ve stále větší vzdálenosti od pobřeží východní Afriky a svou působnost rozšířili až k Seychelám, u nichž se naposledy v sobotu pokoušeli o únos italské lodi. Posádka výletní lodi s 1500 lidmi na palubě útočníky zahnala. [celá zpráva]

Neúspěchů piráti v uplynulých týdnech zaznamenali víc. Zatímco únosce amerického kapitána Richarda Phillipse v polovině dubna armádní komando zastřelilo a jediný přeživší skončil u soudu v New Yorku, jedenáct pirátů, které už předtím zadrželi Francouzi, soudí v keňské Mombase. Devět pirátů zajatých Nizozemci v půlce měsíce dostalo v Somalilandu tresty od 15 do 20 let vězení.

Piráti v dubnu neuspěli ani proti německému válečnému plavidlu [celá zpráva] či norskému tankeru. [celá zpráva]

Foto: Antony Njuguna, Reuters

Somálští piráti u soudu v Mombase

Číňany prý ochránili delfíni

Předminulý týden agentura Nová Čína oznámila, že čínskou obchodní flotilu v Adenském zálivu před piráty ochránily tisíce delfínů. Dokládaly to fotografie, na kterých však žádné pirátské lodě nebyly.

Pirátské útoky na východě Afriky

  • Somálští piráti loni podél 3000 kilometrů dlouhého pobřeží Afrického rohu zadržela 42 lodí. Přišli si při tom na 80 miliónů dolarů výkupného.
  • Adenským zálivem projede ročně 20 000 obchodních lodí.
  • V oblasti patrolují vojenské lodě NATO, Ruska, Číny a dalších zemí.
  • Armádní hlídky piráty vytlačily dál na východ až k Seychelám.

Agenturní zpráva neuváděla jasně, zda kytovci byli součástí vojenského programu, nicméně vzhledem k tomu, že americká armáda se přinejmenším pokusila delfíny cvičit, to je podle deníku New York Times možné. Američané už za prezidenta Ronalda Reagana plánovali využít delfínů k ochraně přístavišť jaderných ponorek a jen za poslední čtyři roky utratili za jejich výcvik téměř 30 miliónů dolarů, uvedl list. Kromě delfínů trénují v USA i lvouny.

Reklama

Výběr článků

Načítám