Hlavní obsah

Japonský poslanec chce jaderné Japonsko

Novinky, ČTK, aš, AFP
Tokio

Bývalý japonský ministr financí a poslanec vládních liberálů Šoiči Nakagawa přišel v neděli s kontroverzní ideou, že by Japonsko mělo zahájit debatu o možnosti získat jaderné zbraně. Toto téma je v zemi tabu. Japonsko je jediným státem, na jehož území kdy dopadly během války jaderné bomby a japonská ústava navíc umožňuje mít jen obranné síly. Nakagawa tvrdí, že jde o reakci na snahy KLDR získat jaderné zbraně a dál vyvíjet balistické rakety.

Foto: Kim Kyung-Hoon , Reuters

Bývalý japonský ministr financí Nakagawa

Článek

Nakagawa vystoupil s návrhem v Obihiru na Hokkaidu, kde reagoval na to, že Severní Korea se pokusila vyslat na oběžnou dráhu satelit. "V celém světě je uznáván princip, že z čistě vojenského hlediska lze na jadernou hrozbu odpovědět jenom jaderným prostředkem,“ prohlásil kontroverzní politik považovaný za jestřába.

"Severní Korea pokročila vpřed, může vypálit střely bez varování. Musíme projednat protiopatření,“ sdělil politik podle agentury Kjódó poté, co KLDR v neděli označila nové sankce OSN trestající test rakety za“ vyhlášení války“. [celá zpráva]

Tajemník premiéra se v pondělí pokusil uklidnit situaci a k Nakagawovým výrokům prohlásil, že jaderná politika Tokia se nemění.

Nakagawa vidí KLDR jako nebezpečí

Poslanec je však přesvědčen, že Pchjongjang má ve výzbroji mnoho balistických raket středního doletu Rodong, které mohou zasáhnout kteroukoli část Japonska, a má také malé jaderné hlavice. Poslanec musel v únoru opustit post ministra financí kvůli skandálu s opilostí na summitu G7. [celá zpráva]

KLDR v dubnu odpálila raketu dlouhého doletu, která měla vynést do kosmu satelit. I když oznámila úspěch, žádná jiná země to nepotvrdila. Akce je považována za test rakety dlouhého doletu, která prolétla nad Japonskem. [celá zpráva]

V říjnu 2006 provedla KLDR jaderný pokus, ten byl ale považován za neúspěšný.[celá zpráva]

O nuklearizaci Japonska mluvil Nakagawa už tehdy. Tehdejší premiér Šinzó Abe byl kvůli tomu nucen prohlásit, že Japonsko nepracuje na vývoji jaderných zbraní.

Korejská loď vezla části raket a zařízení pro jejich výrobu

V sobotu navíc Japonsko oznámilo, že na severokorejské lodi Kuwolsan zadržené v roce 1999 byla zařízení vhodná pro výrobu jaderných nosičů, zejména speciální měřící zařízení, speciální oceli a tehdy nejmodernější japonská technologie. 

Loď byla v Indii zadržena kvůli nařízení zakazujícímu export zařízení použitelných v armádě po testu balistické rakety Tepodong 1, která v roce 1998 přeletěla Japonsko, což šokovalo celý svět. Na lodi byly podle zahraničních expertů také části raket, které se zřejmě KLDR snažila vyvézt.

Kapitán tvrdil, že pluje do Libye a veze zařízení pro čištění vody. Pak sdělil, že plul do Pákistánu. Spekuluje se, že KLDR dodala Pákistánu svou raketovou technologii výměnou za pákistánskou jadernou technologii.

Reklama

Výběr článků

Načítám