Hlavní obsah

Obama USA nezměnil, říká Al-Kajda a vyzývá piráty k útokům

Novinky, ČTK, aš, Canada.com

Americký prezident Barack Obama nezměnil nic na tom, jak muslimové vnímají Spojené státy. Prohlásil to druhý nejvyšší představitel teroristické sítě Al-Kajda Ajmán Zavahrí na videonahrávce, která se objevila na internetu a o níž v pondělí informovala tisková agentura AFP. Jiný vysoký představitel sítě už v sobotu vyzval v audionahrávce somálské piráty a vzbouřence k dalším útokům na "křižáky na moři".

Článek

"Zvyšte počet svých útoků proti křižákům na moři i v Džibuti,“ vyzval piráty Saúdský Arab Saíd Alí Džabir Chatím Širi známý též jako Abú Sufian Azdi. Varoval somálské radikály, že musejí čelit spiknutí vedenému "křižáky, Židy a zrádcovskými arabskými vůdci“, kteří chtějí zastavit pokrok v Somálsku. Tam bylo přijato islámské právo šaría.

"Křižáci, Židé a zrádcovští vůdci nepřišli do Arabského moře a Adenského zálivu kvůli ničemu jinému, než kvůli válce v Somálsku, aby porazili váš nově ustavený emirát. S pomocí Alláha mohou být poraženi,“ řekl Širi.

Je to poprvé, kdy se Al-Kajda vyjádřila i k pirátství, i když somálské islámské fundamentalisty podporovala vždy. Piráti vždy otevřeně hlásali, že jim jde jen o výkupné a nikdy nevystupovali politicky nebo nábožensky. Teprve po amerických a francouzských útocích na unesené lodi, při nichž několik pirátů zahynulo, začali hovořit o odvetě. Zatím se však jejich taktika příliš nezměnila, v pondělí po zaplacení výkupného ve výši 100 000 dolarů propustili libanonskou loď Sea Horse vezoucí humanitární pomoc.

Podle expertů se může Al-Kajda snažit využít vlny odporu k Západu a využít dobře ozbrojené piráty i pro podporu svých cílů v Somálsku.

USA stále vraždí muslimy, tvrdí dvojka Al-Kajdy

"Nový prezident Obama nezměnil nic na obrazu Ameriky v očích muslimů a utlačovaných. Je to Amerika, která pokračuje v zabíjení muslimů v Palestině, Iráku i Afghánistánu. Je to Amerika, kdo jim krade bohatství, okupuje jejich zemi a podporuje krádež, korupci a zrádcovské vůdce v jejich zemích. A důsledkem je, že problém není vyřešen. Spíše se zdá, že se zhoršuje," řekl druhý muž sítě Ajmán Zavahrí podle amerického zpravodajského střediska SITE, které sleduje webové stránky islámských radikálů.

Podle Zavahrího nabízí Obama novou tvář, avšak přináší původní politiku. "Je to tvář, jež nás má zmást. Hovoří o změně, ale cílem je změnit nás tak, abychom se vzdali víry a svých práv. Jejich zločiny, agresivita, krádeže a skandály se nezmění," tvrdí Zavahrí.

Ajmán Zaváhrí

Egypťan, za jehož dopadení nabízejí Spojené státy odměnu 25 miliónů dolarů, už v minulosti vydal spoustu zvukových a obrazových nahrávek, z nichž povzbuzoval povstalce k dalšímu boji pro USA a bezvěrcům.

V osmdesátých letech byl souzen za podíl na atentát na egyptského prezidenta Anvara Sadata. Zaváhrí těsně unikl smrti při americkém útoku na afghánský horský komplex Tora Bora v roce 2001. Při úderu zemřela jeho žena a děti.

Obama při návštěvě Turecka ujistil, že USA nikdy nebudou bojovat proti islámu, ale opakovaně zdůraznil, že bude bojovat proti terorismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám