Hlavní obsah

Sankce budeme považovat za vyhlášení války, varovala KLDR

Novinky, Tomáš Reiner
Pchjongjang

Severní Korea v sobotu varovala, že sankce či jiné formy mezinárodního tlaku v reakci na nedávné odpálení její rakety bude považovat za vyhlášení války. KLDR je stále formálně ve válce s Jižní Koreou.

Článek

Vláda podle státní televize prohlásila, že je připravena urychlit snahy vyvinout jaderný arzenál a „nemilosrdně ztrestat každého, kdo se vměšuje do její suverenity a důstojnosti“.

„Armáda bude různě pojmenované sankce proti KLDR ... považovat za zahájení otevřené konfrontace a vyhlášení války. Teď, když skupina (zemí Rady bezpečnosti OSN) oficiálně vyhlásila KLDR válku, její revoluční armádní síly navýší národní obranné kapacity včetně jaderných prostředků, bez toho, že by KLDR byla vázána dohodou dosaženou při šestistranných jednáních,“ varoval Pchjongjang.

Na adresu jihokorejského prezidenta Lee Mjung-baka dodal: „Jeho skupina zrádců by neměla zapomenout, že Soul se nachází jen 50 kilometrů od vojenské demarkační linie“. Tu v roce 1953 ustanovila dohoda o příměří mezi oběma zeměmi, které de facto zůstávají dál ve válce.

Severní Korea počátkem měsíce odpálila raketu, o níž tvrdí, že byla komunikačním satelitem, jenž se úspěšně dostal na oběžnou dráhu. Západ a okolní státy v čele s Japonskem to zpochybňují. USA odpal nazvaly provokací, který porušil rezoluci Rady bezpečnosti OSN o zákazu odpalování korejských balistických střel. V pondělí krok odsoudila i OSN.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám