Hlavní obsah

Lžete o globálním oteplování, obvinili OSN japonští klimatologové

Novinky, pst

K starověké astrologii přirovnal názor většiny západních klimatologů, že lidé významně ovlivňují globální oteplování, Kanya Kusano, který stojí v čele skupiny pro modelování klimatu v rámci Japonské agentury pro výzkum moře a technologii (JAMSTEC). Japonští vědci vydali zprávu, která zpochybňuje opakovaná tvrzení klimatického panelu OSN.

Foto: ČTK

Ledovce tají, ale vědci vedou spor o to, zda za to způsobuje lidstvo.

Článek

Japonská studie však získala jen mizivou publicitu a tak její autoři „upustili od diplomatického jazyka“ a v podstatě obvinili své kolegy ze šarlatánství. Tři z pěti vědců totiž nesouhlasí se široce medializovaným tvrzením klimatického panelu OSN (IPCC), že oteplování pozorované v posledních desetiletích souvisí s lidskou činností a především emisemi skleníkových plynů.

Růst teplot není anomální

Japonští odborníci tvrdí, že oteplování, které nabralo na síle přibližně v polovině minulého století, nyní zpomaluje. Tři z pěti japonských vědců s tvrzením o člověkem vyvolaném oteplování nesouhlasí. Japonci zdůrazňují, že podle nich je oteplování ovlivňováno přirozenými přírodními cykly. „Tvrzení IPCC, že nás čeká stálý, nepřetržitý růst teplot, by měla být vnímána jako neprokazatelná hypotéza,“ napsal japonský vědec.

Šuniči Akasofu, šéf International Arctic Research Center na Aljašce kritizoval panel OSN již dříve. Hlavně se mu nelíbí tvrzení, že zaznamenávané nárůsty průměrných teplot představují nějaké anomálie: „Musíme být opatrní, tvrzení IPCC, že od roku 2000 se zvyšuje teplota v atmosféře, není nic jiného než hypotéza. A než jsme si to stačili uvědomit, tak se hypotéza začala vydávat za nezpochybnitelnou pravdu.“

Z větší časové perspektivy trvala mezi lety 1400 až 1800 malá doba ledová, pak začalo pozvolné oteplování, které podle Akasofua vyvrcholilo na přelomu tisíciletí.

Disidentů přibývá

Japonští vědci nejsou samotní. Komunita disidentů, kteří veřejně zpochybňují tvrzení, že lidská činnost vede ke globálnímu oteplování narůstá - v současnosti existuje již na 650 odborníků, což je mnohem více, než v roce 2007, kdy byla v americkém senátě předložena zpráva reprezentující názory 400 vědců. Přitom zprávu OSN o oteplování, která doporučuje změnu politiky světovým státníků zaštítilo pouze 52 vědců.

Globální klima se však stalo velkým byznysem a dnes připadají jen v USA na jednoho kongresmena čtyři klimatičtí lobbysté.

Disidenti teorie globálního oteplování nezpochybňují potřebu účelného a šetrného využívání zdrojů, nebo samotný fakt oteplení klimatu. Nicméně nesouhlasí, že jde o nezadržitelný trend vyvolaný průmyslovou činností. Nelíbí se jim, že stoupenci teorie člověkem vyvolaného oteplování umlčují své odpůrce, a ignorují fakta, která zpochybňují jejich závěry.

V Arktidě je proměnlivé zalednění

Jednou z takových předpovědí bylo v květnu 2008 tvrzení amerického Národního centra pro údaje o sněhu a ledu (NSIDC), že během roku 2008 zmizí ledová pokrývka severního pólu, protože kvůli globálnímu oteplování odtaje. Nyní museli uznat, že v oblasti zůstalo půl miliónu čtverečních kilometrů ledu.

Chybný odhad prý způsobila chyba v nastavení senzoru na jednom satelitu na oběžné dráze. Nová zpráva navíc ukazuje, že rozsah mořského ledu je v roce 2009 větší než v letech 2005 až 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám