Hlavní obsah

Saddám u soudu: Američané mě bili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Bývalý irácký prezident Saddám Husajn ve středu opět stanul před soudem v procesu, kde je spolu s dalšími sedmi lidmi souzen kvůli mučení a zabití 148 šíitů v Dudžailu. Před soud, kde má vypovídat pět svědků, tentokrát přišel. Největší rozruch přelíčení vyvolalo Saddámovo tvrzeníže byl Američany ve vězení bit.

Článek

"Bili mě po celém těle, stopy mám na každém kousku těla," obvinil Saddám na závěr slyšení své americké věznitele.

Někdejší prezident sedící v první z lavic pro obžalované se poté otočil ke svým bývalým kolegům a prohlásil: "Všichni jsme byli biti a mučeni." Někteří z obžalovaných si ale skrývali tvář, jiní se viditelně usmívali.

Zpravodaj CNN v této souvislosti připomněl, že obžalovaní jsou si dobře vědomi, že proces sleduje celý svět, a obvinění tudíž může být součástí taktiky. "Soudce nyní může nařídit detailní lékařské vyšetření obžalovaných, poté jednat s vězeňskou správou, může jít o velmi zdlouhavý proces," upřesnil právní analytik CNN David Scheffer.

Christopher Reid z americké ambasády v Bagdádu reagoval slovy, že jde o "naprostou lež". Rovněž irácký žalobce se nad Saddámovým tvrzením pozastavil a připomněl, že je držen v klimatizované cele, zatímco v mnoha částech Bagdádu nejde ani elektřina.

Svědek popisoval smrt svých bratrů

Probíhající proces se týká událostí v Dudžajlu po nevydařeném pokusu o atentát na Saddáma. Ve středu vypovídali další dva svědkové, mj. Alí Hasan Muhammad Hajdarí (37), jehož celou 43člennou rodinu prý tehdy zatkla bezpečnost a baasistické milice. Řekl, že popraveno bylo sedm jeho bratrů, avšak jejich těla nebyla nikdy vrácena rodině.

"Viděl jsem na vlastní oči, jak mučí mého bratra," řekl svědek, tehdy 14letý. "Byl jsem vyděšený, odvedli někoho z nás a vrátil se v plachtě, z níž kapala krev," tvrdil.

Hajdarí vypověděl, že viděl těla devíti dalších lidí zabitých dozorci. Jeden z obviněných, Saddámův nevlastní bratr a tehdejší šéf tajné služby Barzán Ibráhím Tikrítí, výpověď hlasitě přerušoval a v jednu chvíli Hajdarího označil za psa a jeho bratry za hnijící psy. Stráže chtěly Barzána odvést, hlavní soudce Rízgár Muhammad Amín mu ale dovolit zůstat.

Zpravodaj CNN z Bagdádu hlásil, že se s Hajdarím nedávno sešel v Dudžajlu a ten prý připustil, že jeden z jeho bratrů byl do atentátu zapojen. Následná represe prý však byla už jen odplatou na jeho rodině.

Útoky komplikují proces

Minulého stání 7. prosince se Husajn odmítl zúčastnit na protest proti podmínkám, v nichž je vězněn. [celá zpráva] Proces je často přerušován právními námitky obhájců, kteří žádají více času na prostudování spisu a namítají, že obžalovaní jsou unaveni. Další zdržení také zavinily technické problémy se zařízením modulujícím hlas svědků, kteří chtějí zůstat v anonymitě. [celá zpráva]

Další komplikaci představuje neschopnost zajistit bezpečnost obhájců. Středečního státní se neúčastní bývalý americký ministr spravedlnosti Ramsey Clark, který do Bagdádu nepřijel ze strachu o svůj život. V úterý vyhrožoval dav dalšímu obhájci, bývalému katarskému ministru spravedlnosti Nadžíbovi Nuamimu, do kterého také strkal.

Dva obhájci byli už zabiti. Jeden hned po prvním stání. [celá zpráva]

Všechny tyto okolnosti vzbuzují taktéž pochybnosti o tom, že proces je regulérní. Všem osmi obžalovaným hrozí trest smrti.

Anketa

Je proces se Saddámem Husajnem regulérní?
Ano
42,3 %
Ne
57,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1911 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud se Saddámem v přímém přenosu

Svržený irácký prezident Saddám Husajn bude souzen ve veřejném procesu, jehož průběh zřejmě budou přenášet televizní kamery v přímém přenosu. Soud, který...

Irák odročil proces se Saddámem Husajnem

Za mimořádných bezpečnostních opatření začal ve středu v poledne ve vládní Zelené zóně v Bagdádu první proces se svrženým iráckým prezidentem Saddámem Husajnem...

Unesený Husajnův obhájce byl zabit

V pátek bylo nalezeno tělo uneseného advokáta Saadúna Džanabího, který je jedním z obhájců v procesu se Saddámem Husajnem v kauze Dudžajl. S odvoláním...

Výběr článků

Načítám