Hlavní obsah

Španělsko obrátilo, nezávislému Skotsku by nebránilo ve vstupu do EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělsko upustilo od svého původního záměru použít právo veta v případě, že se Skotsko odtrhne od Británie a bude se snažit vstoupit do Evropské unie. Ministr zahraničí Alfonso Dastis v rozhovoru s listem El País řekl, že Madrid je stále proti odtržení Skotska od Británie, ale nebude blokovat žádnou jeho žádost směrem k unii.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Španělský ministr zahraničí Alfonso Dastis

Článek

Na otázku, zda bude Španělsko vetovat připojení nezávislého Skotska k EU, Dastis odpověděl: „Ne nebudeme. Nechceme, aby se Skotsko odtrhlo (od Británie). Ale jestliže se to stane právně a ústavně, nebudeme je blokovat. Nepodporujeme rozpad žádného členského státu unie, protože se domníváme, že budoucnost směřuje jiným směrem.” Madrid sám čelí snahám Katalánska se odtrhnout.

Dastis také varoval, Edinburgh by musel o členství žádat, s čímž je spojeno mnohaleté vyjednávání.

Skotsko zamýšlí uspořádat druhé referendum o své nezávislosti dříve, než Británie dokončí jednání o vystoupení z EU. Skotský parlament v březnu souhlasil s vypsáním referenda o nezávislosti Skotska a skotská první ministryně Nicla Sturgeonová požádala britskou premiérku Theresu Mayovou, aby Londýn uspořádání skotského referenda umožnil. Skotové o nezávislosti hlasovali už v roce 2014 a odmítli ji tehdy poměrem 55 ku 45 procentům hlasů. První ministryně tvrdí, že nyní se podmínky změnil. Většina Skotů byla v loňském referendu proti brexitu.

Mayová se domnívá, že na nový plebiscit není vhodná doba, protože Británii čekají složitá jednání o brexitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám