Hlavní obsah

Po požáru tábora Moria zůstala většina uprchlíků v ulicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Vážné škody napáchal pondělní požár v uprchlickém táboře Moria na Lesbu. Podle policie je „skoro celý zničen“, napsala v úterý agentura AFP. Střízlivější odhady uvádějí, že byl zničen z třetiny. Nikdo nebyl zraněn, ale většina migrantů utekla a zůstali v ulicích správního střediska Mytiléna.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlický kemp na Lesbu zachvátil v pondělí požárVideo: AP

 
Článek

„Viděl jsem, že se lidé vracejí do tábora. Ale většina jich zůstává na ulicích,” uvedl dobrovolník Aris Vlashopulos ze švýcarské organizace SAO podle serveru BBC. Škody odhaduje střízlivěji než policie. Podle něj byl tábor zničen z třiceti procent. I tak se ale mnozí nemají kam vrátit. Mnoho stanů plameny zlikvidovaly.

Část uprchlíků, kteří na poslední chvíli sbalili svůj majetek, skončila v táborech provozovaných dobrovolníky.

Záběry ohněm zdevastovaného uprchlického tábora Moria zveřejněné na Twitteru.

Podle policie před plameny „uteklo z tábora Moria mezi 3000 až 4000 migranty.“

Foto: Giorgos Moutafis, Reuters

Vyhořelá část tábora Moria

Zařízení bylo navíc přeplněné, na Lesbu je asi 5700 migrantů, přitom kapacita zařízení pro uprchlíky činila 3600 míst. Podle vládních údajů je na ostrovech na východě Egejského moře na 13 000 lidí, ale v táborech je pro ně jen 8000 míst.

„Moria funguje s překročenou ubytovací kapacitou již celé měsíce... Systém, který nastavila dohoda EU s Tureckem, je nejasný a nekonzistentní. Preferenční zacházení na základě národností vede k napětí v komunitě,” uvedl ředitel řecké pobočky Mezinárodního záchranného výboru (IRC) Panos Navrozidis.

V celém Řecku je nyní asi 60 000 migrantů, z toho 13 000 na řeckých ostrovech.

Podezřelí žháři

Policie zatkla v souvislosti s požárem, který začal po potyčce při rozdělování jídla, devět obyvatel tábora Moria. Jde o Afghánce, Iráčany, Senegalce, Syřana a Kamerunce.

Foto: Michael Schwarz, ČTK/AP

Policie dohlíží na požár v uprchlickém táboře.

Vyšetřovatelé nepochybují, že požár byl založen úmyslně. Nejprve začalo hořet na dvou místech v okolních olivových hájích, plameny se ještě podařilo zvládnout. Pak vypukl třetí požár přímo v táboře. K tomu došlo poté, co se mezi uprchlíky rozšířila fáma, že je úřady vrátí do Turecka. [celá zpráva]

„Nepokoje v Morii nejsou neobvyklé,” uvedla humanitární pracovnice Fotini Rantsiouová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám