Hlavní obsah

Brexit může v Evropě rozpoutat válku, varuje Cameron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Vystoupení Spojeného království z Evropské unie může rozpoutat válečný konflikt. V Londýně před tím v pondělí dopoledne v projevu k občanům varoval britský premiér David Cameron. Vyjádřil také obavu, že pokud se nyní ostrované k Unii otočí zády, tvrdě za to zaplatí.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér David Cameron

Článek

„Je zásadním britským zájmem zachování společného cíle v Evropě, a sice zabránit do budoucna válečnému konfliktu mezi evropskými zeměmi,” cituje Telegraph z Cameronova projevu.

Cameron také připomněl, že založení Evropské unie pomohlo stmelit země, které si do té doby „šly po krku“.

V nebývale dramatickém projevu 45 dní před referendem Cameron zmínil také  slavné bitvy u Trafalgaru, Waterloo a Höchstädtu, druhou světovou válku a tehdejšího premiéra Winstona Churchilla.

„Izolacionismus téhle zemi nikdy neprospěl. Kdykoliv jsme se k Evropě otočili zády, dřív nebo později jsme toho litovali. Vždy jsme se nakonec museli vrátit a vždy to bylo za mnohem vyšší cenu,“ dodal v pondělí britský ministerský předseda.

Velká Británie podle premiéra nemůže předstírat, že se jí dění na kontinentu netýká. Chlácholit se tím, že v Evropě od roku 1945 nezuřila válka, podle Camerona nelze.

„Pravda je taková, že to, co se děje našim sousedům, se týká i Británie. Bylo tomu tak v roce 1914, 1940 a také v roce 1989. Nebo můžete přidat ještě roky 1588, 1704 a 1815. A pokud se budou věci v Evropě ubírat špatným směrem, nepředstírejme, že dokážeme být imunní vůči následkům,“ řekl britský premiér.

Cameronovo vystoupení v centru Londýna podle britských médií předznamenává zintenzivnění kampaně za setrvání Velké Británie v EU.

Exstarosta Johnson vyzývá k brexitu

Po Cameronovi vystoupil nyní již bývalý starosta Londýna a vlivný konzervativec Boris Johnson se svým apelem na občany, aby dali Evropské unii sbohem.

„Vzhledem k rozdílu mezi tím, co nám bylo přislíbeno, a tím, co jsme nakonec získali, by vláda nyní logicky měla vést kampaň na straně zastánců odchodu (Británie z EU),” řekl Johnson.

Při vyjednávání s Bruselem Cameron podle Johnsona neuspěl a nepodařilo se mu vyřešit některé klíčové otázky týkající se například možnosti regulovat imigraci, což byl cíl, který si premiér původně sám vytyčil.

„Pro důvěru veřejnosti je velice zhoubné, když každý rok vedení země tvrdí, že omezí imigraci na desítky tisíc lidí, a pak to nesplní. Nemáme vůbec žádný způsob, jak kontrolovat počty příchozích,” uvedl Johnson.

Anketa

Obáváte se rozpoutání válečného konfliktu na evropské půdě?
Ano
47,5 %
Ne
52,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9643 čtenářů.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Britský premiér David Cameron

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám